Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Znikający tekst w Box'ie.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
vexxon
Witam, Jestem raczej trochę niżej niż na poziom przedszkola bo w przedszkolu coś się potrafi a ja jestem zielony w tym zakresie.

Mam następujący problem jak widać na obrazku mam box nie pamiętam jak on się nazywa chyba input box o ile mniemam jak widać to będzie box do wpisywania adresów email .

Jedyne co chciałbym z tym zmienić to to żeby w momencie kiedy użytkownik w niego kliknie to tekst "Wpisz EMAIL" znikł i użytkownik mógł wpisać swój adres email no i aha jak wpisać żeby zmienić kolor tego "Wpisz EMAIL"
Gdzieś znalazłem że polecenie VALUE pozwalało wpisać tekst w okienku to dałem ale nie było napisane jak zrobić aby tekst znikałsmile.gif Nawet nie wiem jak to wpisać do google aby znalazło mi coś takiego.

Jak wygląda ten kod:
  1. <font face=\"Trebuchet MS\">\n\t\t\t <input type=\"text\" name=\"search_word\" id=\"search_box\" class='search_box' value='Wpisz EMAIL'/>\n\t\t\t </font>\n

Jeżeli ktoś mógłby mi napisać jak to powinno wyglądać poprawnie byłbym wdzięczny.

Z góry dziękuje.
motyl-pl
Jeżeli dobrze kumam to oto chodzi:
Kod
<input     name="pwd" type="password" size="10" class="login_input" value="haslo" onfocus="if(this.value == 'haslo') this.value=''" onblur="if(this.value == '') this.value='haslo'">

Mój kod wyjęty z tym .. na przykładnie masz pokazane czy JavaScript + wydarzenia.
Value w onfocus i onblur musi być takie jak w value input tongue.gif
vexxon
Wiesz wpisałem coś takiego :

1. <input type=\"text\" name=\"search_word\" id=\"search_box\" class='search_box' value='Wpisz EMAIL' onfocus="if(this.value == 'Wpisz EMAIL') this.value=''" onblur="if(this.value == '') this.value='Wpisz EMAIL'"> />

wyskoczył mi taki bład:
  1. Parse error: syntax error, unexpected T_IF, expecting ',' or ';' in /home/..../public_html/..../index.php on line 217

zamieniłem " na ' strona zaczęła działać ale "Wpisz EMAIL" po kliknięciu na na tekst "Wpisz EMAIL" on nie znika... dalej jest to samo.
mortus
Rozumiem, że to przez echo albo print jest wyświetlane? Spróbuj:
  1. echo '<input type="text" name="search_word" id="search_box" class="search_box" value="Wpisz EMAIL" onfocus="if(this.value == \'Wpisz EMAIL\') this.value=\'\'" onblur="if(this.value == \'\') this.value=\'Wpisz EMAIL\'"> />';
luck
Albo żeby było jeszcze czyściej:
  1. echo '<input type="text" name="search_word" id="search_box" class="search_box" value="Wpisz EMAIL" onfocus="swapValue(this)" onblur="swapValue(this)"> />';
i gdzieś na dole, albo ew. w osobnym pliku .js (wtedy bez znaczników <script>):
Kod
<script type="text/javascript">
function swapValue(fld) {
  if(fld.value == 'Wpisz EMAIL') {
    fld.value = '';
  } else {
    if(fld.value == '') {
      fld.value='Wpisz EMAIL'
    }
  }
}
</script>

Teraz, gdy chcesz dodatkowo zmienić kolor wpisanego tekstu, pogrubić go itp. nie robisz tego bezpośrednio w polu, tylko właśnie w funkcji javascript. Masz względny porządek i cudzysłowia nie będą Ci się tak myliły.
vexxon
Super działa dzięki wielkie zrobiliście dobrą robotę.

Można zamknąć

P.S: tak przechodziło przez echo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.