Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Warunek dla adesu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mimol
Mam funkcje tworzenia headera na stronie, który między innymi includuje plik header.html (Nagłówek tworzy się na każdej podstronie)
Jaki warunek (jakiej funkcji) użyć żeby incudował np header2 jeśli adres wyglada strona.pl/plik.php (Napisałem to w bardzo dużym uproszczeniu)(Nie chcę edytwać pliku.php a napisać warunek w funkcji header)
tehaha
przy tak ogólnikowym stwierdzeniu to ciężko doradzić najlepsze rozwiązanie, może np. przekazuj w url dodatkową zmienną , i jeżeli jest ustawiona to będzie inkludowany plik header2.html a jak nie to header.html, oczywiście tą zmienną możesz ładnie zamaskować przy pomocy httaccess, czyli przykładowo strona.pl/plik,2.php = strona.pl/plik.php?headers2=true
mimol
jeśli w pliku.php wpisałbym
$naglowek = "prawda";
i w funkcji tworzenie_naglowka wpisał warunek
if ( $naglowek ==prawda )
{
include("header2.html");
}else{
include("header.html");
}

Czy ma to sens?
Domyślnie $nagłówek równał by się niczemu. (więc wyświetli header) po przejściu na strone.pl/plik2.php $nagłowek równałby się prawda(wyświetli się header2).
tehaha
no właśnie tak z tym, że ten warunek wsadziłbym do pliku header.php, tak aby nie przepisywać do każdego pliku tego warunku tylko w pliku header.php wygenerujesz odpowiedni kod html w zależności od tej zmiennej
mimol
dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.