Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Co jest bardziej optymalne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Deusx
Witam, mam pytanie, co będzie w php bardziej optymalne, przykład:

1. <php
  2. echo '1';
  3. echo '2';
  4. echo '3';
  5. echo '4';
  6. echo '5';
  7. ?>

czy
  1. <php
  2. $array = array(1,2,3,4,5);
  3. foreach ($array as $v){
  4. $v = 1;
  5. }
  6. echo $array;
  7. ?>

Biorąc pod uwagę np 200 opcji, pisanie ręcznie zabiera bardzo dużo czasu, jednak ja u siebie potrzebuję około 10, więc ręcznie wyrabiam, jednak bardziej mi chodzi o to, co będzie bardziej optymalne dla serwera. To oczywiście najprostszy przykład. Zaznaczę, że ten skrypt będzie wywoływany około 2 razy na sekundę.
#luq
A co Ci przeszkadza w zrobieniu testu?

Oba sposoby wrzuć w dużą pętlę + microtime. Porównaj wyniki.
Zminimalizuj jakoś problem, różnego obciążenia Twojej maszyny zewnętrznymi aplikacjami podczas testów i tyle.

Jak na moje oko to sposób pierwszy z powtarzaniem echo jest bardziej optymalny, nie "chodzimy" po pamięci.
Deusx
Nie chodziło mi o czas wykonania, tylko właśnie o pamięć, load serwera, użycie cpu..

Dzięki za odpowiedź smile.gif A na testy nie mam czasu, bo muszę szybko skrypt napisać, musi być optymalny - albo tak, albo tak - forum to najszybsza forma wiedzy smile.gif
wookieb
Jezeli chodzi o pamięc to tablica, jeżeli o cpu to echo aczkolwiek różnica jest tak cholernie mała (w granicy błędu pomiarowego), że nie warto sobie tym zaprzątać głowy.
Deusx
Wlał wylał, dzięki za odpowiedź smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.