Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][HTML]Zarządzanie stronami?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
slimy
Nie wiedziałem jak nazwać temat, tak więc bardzo przepraszam jak wprowadza on w błąd.

Chciałbym się dowiedzieć czy jest jakaś znacząca różnica z perspektywy funkcjonalności/mody/etc pomiędzy aplikacją internetową, która:
- każda podstrona to inny plik, w sensie takim, że strona głowna: www.strona.pl/index.php, ofert: www.strona.pl/oferta.php itd.
- w pliku index.php jest mechanizm, który odpowaida za dołączanie treście kolejnych podstron, a jaką ma wyświetlić pobiera z tablicy $_GET, czyli: strona główna: www.strona.pl/?action=home, oferta: www.strona.pl/?action=oferta.

Mam nadzieję, że zrozumiale opisałem o co i chodzi winksmiley.jpg Ma znaczenie, której metody się używa?
sadistic_son
Z tego co mi wiadomo to nie ma wiekszego znaczenia z punktu widzenia serwera. Czyli obie metody sa porownywalnie optymalne. Ale.... ale rzecz w tym ze metoda 2 jest bardziej praktyczna i czesciej stosowana. Chocby dlatego ze majac jeden index.php caly szkielet strony masz w jednym miejscu, cale menu, paski boczne itp masz tylko raz w jednym pliku a tylko zawartosc glowna sobie podmieniasz poprzez includowanie innych plikow. w przypadku kiedy chcesz wprowadzic zmiany w np. wygladzie strony robisz to tylko w indexie. Dlatego wlasnie polecam metode 2.
slimy
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.