Witam, niedawno utworzyłem sobie lokalne środowisko do pracy z www, podobnie jak wcześniej miałem na win XP. Obecnie zmuszony jestem korzystać z Visty na laptopie i już nie zmuszony z win 7 na stacjonarnym.
Zarówno na jednym jak i na drugim instalowałem:
- apache_2.2.11-win32-x86-openssl-0.9.8i
- php-5.3.2-Win32-VC9-x86
- mysql-essential-5.1.44-win32
I zarówno na Viscie jak i 7 pojawił się problem, którego wcześniej nie miałem na XP. Mianowicie nie mogę się połączyć z serwerem MySQL używając "localhost" jako nazwy hosta, muszę użyć adresu IP. Żeby działał np. phpMyAdmin w pliku jego ustawień musiałem zmienić nazwę serwera na jego adres IP. Z tym, że ta sytuacja nie jest dla mnie zbyt wygodna bo różnych "miejscach" używam różnych IP z ciągłe zmienianie ustawień nie jest zbyt wygodne, nie mówiąc o braku możliwości korzystania z lokalnego serwera bez dostępu do sieci.
Przy próbie połączenia z użyciem "localhost" otrzymuję:
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Próba połączenia nie powiodła się, ponieważ połączona strona nie odpowiedziała poprawnie po ustalonym okresie czasu lub utworzone połączenie nie powiodło się, ponieważ połączony host nie odpowiedział. in C:\WAMP\htdocs\mysql.php on line 2
Fatal error: Maximum execution time of 30 seconds exceeded in C:\WAMP\htdocs\mysql.php on line 2
Zapewne to wina jakiś ustawień po stronie któregoś ze składników środowiska WAMP lub czegoś w windowsie, lecz nie mam pojęcia czego, dlatego proszę o pomoc lub wskazówki....