Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Kolizja php z html nie zamyka tagów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
snutka
Mam pewien problem z kodowaniem php-html, którego nie mogę rozwiązać. Poniżej jest przykład formularza php - w pliku pojawia się błąd związany z zamykaniem tagów, np. w miejscu:

<form method="post"
action="<?php echo $edycja?'edycja_ksiazki.php':'dodaj_ksiazke.php';?>">
<table border="0">
....................................
</table>
</form>

po powyższym fragmencie kodu jest sporo linijek kodu, zanim następuje zamknięcie formularza i tabeli.

Fragmenty kodu php wchodzą w kolizję ze znacznikami formularza html i przy fragmencie <table border = "0"> pojawia się błąd: "Missing required end tag".
Czy jest jakiś sposób na korektę tego?

Bardzo proszę o poradę.
Z góry bardzo dziękuję.
dziamber
  1. <?php
  2. if($edycja) {
  3. $akcja = 'edycja_ksiazki.php';
  4. } else {
  5. $akcja = 'dodaj_ksiazke.php';
  6. }
  7. ?>
  8. <form method="post" action="<?php echo $akcja; ?>">
  9. <table border="0">
  10. ...
  11. ...

Jeżeli to nie zadziała to po prostu właściwość tabeli border nadaj w stylach css i po problemie
  1. table {
  2. border: 0px;
  3. }
snutka
Dziękuję za podpowiedzi.

Okazało się, że nawet usunięcie znaczników php w "formie" dalej daje błąd. Zmieniłam kolejnośc znaczników form i table, ponieważ wcześniej zamiast się zamykać na zasadzie: <form><table>...</table></form>, przeplatały się. I błędu już nie ma.

A pomyśleć, że dopiero co czytałam gdzieś, że gdy się znaczniki zamykają niesymetrycznie, to nie jest to zgodne ze standardami html.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.