Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]edycja docx
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sylar
Mam taki problem, że potrzebuję napisać skrypt, który odczyta plik WORDa znajdujący się na serwerze, wyszuka w nim podany ciąg znaków i zamieni na inny, po czym edytowany plik zapisze w innym miejscu (na serwerze lub dysku)
Miło byłoby też zrobić coś podobnego z plikiem EXCELa

Czy da się to zrobić? Jeśli tak, to proszę o jakieś wskazówki.
najlepiej z plikami nowego Office'a (rozszerzenia *.docx oraz *.xlsx)

zależy mi na edytowaniu, bo pliki które mają służyć jako źródło będą zawierały nagłówki, stopki, zdefiniowane style itp.
Kshyhoo
Masz bana na Google?
czarodziej.gif
czarodziej.gif
sylar
ależ wyczerpująca odpowiedź guitar.gif

szukałem w googlu i znalazłem jakieś biblioteki COM, tak więc wiem, że operowanie na plikach doc jest możliwe. Tyle, że dowiedziałem się jak utworzyć nowy dokument, a nie edytować już istniejący.
sprawdzałem naprawdę wiele fraz i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, dlatego pytam tutaj

nie google mym wrogiem, a to forum przyjacielem tongue.gif
Kshyhoo
No to jak mamy zostać przyjaciółmi, to popracuj i wróć z kodem, który stwarza problemy. A że masz problemy z szukaniem niech będzie przykład: co kryje się pod czarodziej.gif questionmark.gif
sylar
mylisz szukanie informacji z jej przekazywaniem... tongue.gif

no ale jak najbardziej dzięki - jakiś postęp jest smile.gif
tyle tylko, że jak zmienię rozszerzenie docx na zip, żeby dostać się do plików XML, które są w środku, to wyskakuje mi, że archiwum jest uszkodzone. Przy próbie zapisu Worda na stronę www tracę całe formatowanie.
rozwiązaniem jest zapis bezpośrednio do pliku XML - wtedy w źródle widzę jakiś zakodowany kod, ale to już mniejszy problem winksmiley.jpg

dzięki, pomyślę jeszcze nad tym

[edit]
no i już wszystko wiem. Jeśli ktoś będzie miał kiedyś podobne pytanie, to:
edytując plik XML możemy zmieniać tekst, tyle tylko, że kod źródłowy tego tekstu jest bardzo chaotyczny - jedna linijka tekstu potrafi być kilkakrotnie kodowana tymi samymi tagami

temat wyczerpany smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.