Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wybieranie tylko określonych danych z MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
redelek
Witam,

Już prawie na finiszu, ale znowu potrzebuję pomocy. Kody rodzin działają już dobrze, ale mam problem z ukrywaniem prezentów przed innymi rodzinami.
Już mówię o co mi chodzi. Każdy jest przypisany do swojej rodziny. Jak dodaje prezent to kody rodzin są wpisywane automatycznie do prezentu.
Teraz mam taki problem. Użytkownik dodał prezent i nic nie widać cały czas twierdzi że w bazie jest pusto.
Tak wygląda zapytanie
  1. $wynik = mysql_query('SELECT * FROM '.$M_TABELA.'
  2. JOIN '.$M_TABELA2.' ON '.$M_TABELA.'.id_uzytkownika='.$M_TABELA2.'.id_uzytkownika
  3. WHERE '.$M_TABELA.'.id_uzytkownika='.$M_TABELA2.'.id_uzytkownika
  4. AND rezerwacja=0
  5. AND realizacja=0
  6. AND '.$M_TABELA.'.kod_rodziny in (\''.str_replace(';',',',$_SESSION['skod_rodziny']).'\')');

Dane odebrane z sesji są zapisane tak 111213;141516;171819. Dane w bazie ukryte w kolumnie kod są zapisane tak samo czyli 111213;141516;171819.
Wynik zapytania SQL jest taki

1. SELECT * FROM pre_prezenty JOIN pre_users ON pre_prezenty.id_uzytkownika=pre_users.id_uzytkownika WHERE pre_prezenty.id_uzytkownika=pre_users.id_uzytkownika AND rezerwacja=0 AND realizacja=0 AND pre_prezenty.kod_rodziny IN ('111213,141516,171819,262728,202122')

Jak dlaczego nie widzi prezentu co znowu skopałem ?

Dzięki
blooregard
Cytat
('111213,141516,171819,262728,202122')

Zapytanie traktuje to jako jeden ciąg. Powinieneś mieć tak:
Cytat
('111213','141516','171819','262728','202122')
nospor
@redelek czy ty cos wogole wyciągasz z tych tematow? Przeciez identyczny problem miales w poprzednim temacie. doslownie identyczny. zamykam
Przeciez wystarczy ze skopiujesz rozwiązanie stamtąd tu...

edit: otwieram bo nie zwrocilem uwagi na ten tekst:
Cytat
Dane w bazie ukryte w kolumnie kod są zapisane tak samo czyli 111213;141516;171819.
Problem masz rzeczywiscie inny smile.gif
no to jak w bazie masz taki tekst to nie porownanie z IN a poprzez =. Ale teksty muszą sie zgadzdac dokladnie. No i nie zamieniaj srednika na przecinek bo w bazie przeciez masz srednik.

Ale podejrzewam ze masz zła strukture bo te wartosci oddzielone srednikiem w bazie to powinny byc oddzielne rekordy. Inaczej nici z normalnego wyszukiwania
redelek
Strasznie dużo się narobiłem, z tą aplikacją i to moja pierwsza tak że korzysta z tego kilkunastu użytkowników.
Niestety widzę coraz więcej błędów i chyba czeka mnie jej przepisanie.
No nic dzięki za pomoc
nospor
Cytat
chyba czeka mnie jej przepisanie.
normalka przy pierwszych projektach - także sie nie zalamuj za bardzo smile.gif
Jak bedziesz mial problemy ze strukturą bazy to zawsze mozesz tu zapytac.
redelek
Nikomu się nie będzie chciało analizować, głupich projektów, bo to nie zarobkowe smile.gif
Będę kombinował
nospor
na forum nikomu nie placą za postowanie/analize wiec i Twoim problemem sie zajma jakby co smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.