Mam na stronie dwie grupy użytkowników:
- zwykli użytkownicy
- użytkownicy z dostępem do panelu administracyjnego.
Ci wszyscy użytkownicy są zapisani w jednej tabeli - rozróżniam ich na podstawie pola ranga (0 lub 1).
Ma działać to na takiej zasadzie, że wszyscy logują się za pomocą jednego formularza (kod, który mam wstawię niżej).
Następnie osoby, które mają mieć możliwość logowania się na konto admina (w polu ranga jest '1') po zalogowaniu się mają możliwość kliknięcia w link 'Panel adm...' (dodam, że login do pa i konta użytkownika jest taki sam) i zalogowania się do niego.
Mój problem dotyczy tej ostatniej kwestii, a mianowicie - jak zrobić, aby użytkownik mógł zalogować się do PA oraz podczas tej autoryzacji było sprawdzane, czy sesja użytkownika jest aktywna.
Oto fragmenty kodu:
funkcja admin_sesja:
function admin_sesja ($wygasa){ redirect('./login.php'); } } }
index.php
admin_sesja($config['admin_wygasa']); // funkcja sprawdzająca, czy sesja nie wygasła redirect('./login.php'); }
login.php
redirect('./index.php'); } if(sprawdz_login($_POST['login'],$_POST['haslo'],$mysql['prefix'])) { $_SESSION['logged_admin'] = 1; $_SESSION['login'] = $_POST['login']; $_SESSION['UserIP'] = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; $_SESSION['UserAgent'] = $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']; redirect('./index.php'); } }
Edit
Witam
Nie macie żadnego pomysłu jak się za to zabrać?
Może coś źle wyjaśniłem?