Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 23lata..mam szanse?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
phppytanie
Witam

Czy w wieku 23 lat mam jeszcze szanse nauczyc sie php? po zdobyciu doswiadczenia znalesc jakas prace? czy pracodawca patrza na wiek?
blooregard
Cytat
Czy w wieku 23 lat mam jeszcze szanse nauczyc sie php? po zdobyciu doswiadczenia znalesc jakas prace?

Ja zacząłem w wieku 30 lat biggrin.gif

Cytat
czy pracodawca patrza na wiek?

Przynajmniej w moim mieście - nie.
wookieb
Wiesz jak to brzmi?
"I'am 18 do i have potential?" i mam nadzieję, że wiesz jaka jest odpowiedź. W każdym wieku masz na to szanse..
gigzorr
Masz sanse i to wielka tylko trzeba miec checi.
Ja postanowilem skonczyc z debilnymi grami , no czasami w jakies fpp popykam jak mam dosc php ...
Zaczelem 3miesiace temu sie uczyc na powaznie php , na poczatku mi sie nie chcialo , pozniej ogladalem tutoriale , pozniej kupilem tutorial wideo z podstawami na allegro , ale z tego nie idzie sie duzo nauczyc , jedyne co mi sie podobalo to praca z baza danych mysql , pozniej kupilem vademecum profesjonalisty , z jakis miesiac temu.Przeczytalem ta ksiazke , no moze nie do konca , bo koncowka nie jest jeszcze dla mnie.Teraz potrafie i to bez wiekszych problemow napisac podstawowe skrypty , i postanowilem ze napisze sobie portfolio, jeszcze z dwa tygodnie i koniec smile.gif

A jak umiesz (x)html i css , to jestes na + a jak nie to sie nie przejmuj , bo to jest chwila nauki , tylko prosze nie pisz w notatniku.
bim2
Ja nawiązująć do odpowiedzi ~blooregard Programuję od 4 lat w php, ogólnie mam duże o tym pojęcie, dużo gotowych prac na pokaz i miałem teraz taki pomysł żeby w wakacje się gdzieś zatrudnić. Problem mój jest taki, że mam dopiero 17 lat :| Martwi mnie to, że pracodawca albo nie zeche mnie w ogóle przyjąć albo da stawkę gorszą niż w Mc Donaldzie :/

Jak myślicie, jest jakaś szansa? Inaczej, jakbyście postąpili w takiej sytuacji, czy ma sens w ogóle staranie się o pracę na 2 może nawet tylko 1 miesiąc?

Oczywiście, nie chce super ekstra stawek, ogólnie to zalezy mi na zobaczeniu jak to wygląda praca na zatrudnieniu. Do tej pory ciągle biorę sobie zlecenia samodzielnie, ale ciężko narazie mi cokolwiek porządnego znaleźć.
varez
Cytat(bim2 @ 27.04.2010, 16:34:18 ) *
czy ma sens w ogóle staranie się o pracę na 2 może nawet tylko 1 miesiąc?

hm, na ogól z tego co wiem (a jeszcze mało wiem, bo byłem zatrudniony tylko w 1 miejscu) to chcą 3 mies. "okresu próbnego" nawet..
więc ciężko mi wyobrazić sobie pracodawcę, któremu chce się pisać papiery po to, żeby za miesiąc znowu to robić.. więcej zamieszania niż pożytku z Ciebie będzie..

ale możesz próbować, determinacja to podstawa smile.gif
230005
Cytat
więcej zamieszania niż pożytku z Ciebie będzie..

A tam... bzdurzysz winksmiley.jpg. Moja firma w zeszłe wakacje zatrudniła programistę. Miał być do czasu aż się zaczniemy wyrabiać ze zleceniami, czyli na miesiąc, może 2. Został na stałe - w zależności od tego jak godził to z uczelnią, czyli najpierw na 1/2, a potem na 1/3 etatu. Pewnie gdyby tak po prostu nie wysłał cv, nie dostałby pracy. Próbuj więc - zaspamuj swoim cv każdą firmę w twoim mieście, a pewnie coś znajdziesz winksmiley.jpg
marcio
Cytat
Jak myślicie, jest jakaś szansa? Inaczej, jakbyście postąpili w takiej sytuacji, czy ma sens w ogóle staranie się o pracę na 2 może nawet tylko 1 miesiąc?

Moga cie wziasc na starz tak sie to chyba nazywa w polsce, czyli takie jakby praktyki :] poki nie jestes pelnoletni w firmie zabardzo pracowac nie mozesz na kontrakt, przynajmiej mi tak powiedziano rok temu snitch.gif
bl4ck_b0x
Bądź freelancerem winksmiley.jpg Niezależny od nikogo... jedynie od zleceniodawcy winksmiley.jpg
bim2
Cytat
Moga cie wziasc na starz tak sie to chyba nazywa w polsce, czyli takie jakby praktyki :] poki nie jestes pelnoletni w firmie zabardzo pracowac nie mozesz na kontrakt, przynajmiej mi tak powiedziano rok temu snitch.gif

Właśnie zależy mi na takim stażu. Nip sobie już wyrobiłem rok temu, bo już wtedy coś planowałem, więc jakieś tam zatrudnienie być może.

Cytat
więc ciężko mi wyobrazić sobie pracodawcę, któremu chce się pisać papiery po to, żeby za miesiąc znowu to robić.. więcej zamieszania niż pożytku z Ciebie będzie..

Może być i bez papierów, rozumiecie winksmiley.jpg Mi zależy na zarobieniu sobie w wakacje i doświadczeniu takiej pracy. Na więcej niż 1-2 miesiące nie da rady, bo mam szkołe, więc by odpadało ale na wakacje z chęcią bym się czymś zajął.

Spróbuje i zobaczymy co z tego wyjdzie winksmiley.jpg
marcio
Cytat
Bądź freelancerem winksmiley.jpg Niezależny od nikogo... jedynie od zleceniodawcy winksmiley.jpg

Trzeba miec o tym pojecie.
Nie jeden pracowal juz gratis albo nie zostal zaplacony bo nie zrobil czego w 100% jak chcial pracodawca snitch.gif
bim2
Cytat(bl4ck_b0x @ 27.04.2010, 17:22:41 ) *

W tej formie pracuję teraz, nie dużo projektów, bo nie mam na to tyle czasu, można powiedzieć że nawet żadko biorę zlecenia. Tyle że czuję że to nie dla mnie, nie mam jakieś zmysłu znajdywania ofert. Może w przyszłości, teraz chce poprostu zrobić te 8h dziennie przez miesiąc i dostać pieniądze do ręki a nie babrać się i szukać zleceń ;P Tak jak mówiłem to i tak tylko w wakacje. Jak się nie uda zostaje coś innego, szkoda tylko że w tym mam naprawdę pojęcie i doświadczenie.

Piszę też w Java Me, ale tutaj wątpie że znajde coś dość że blisko siebie to osobe która by mnie zatrudniła winksmiley.jpg
krzysztof_kf
Cytat(bim2 @ 27.04.2010, 16:34:18 ) *
Ja nawiązująć do odpowiedzi ~blooregard Programuję od 4 lat w php, ogólnie mam duże o tym pojęcie, dużo gotowych prac na pokaz i miałem teraz taki pomysł żeby w wakacje się gdzieś zatrudnić. Problem mój jest taki, że mam dopiero 17 lat :| Martwi mnie to, że pracodawca albo nie zeche mnie w ogóle przyjąć albo da stawkę gorszą niż w Mc Donaldzie :/

Oczywiście, nie chce super ekstra stawek, ogólnie to zalezy mi na zobaczeniu jak to wygląda praca na zatrudnieniu. Do tej pory ciągle biorę sobie zlecenia samodzielnie, ale ciężko narazie mi cokolwiek porządnego znaleźć.

Może ja coś ci powiem doradzę nie ucz się u kogoś pracować takie jest moje zdanie lepiej staraj się samemu pozyskiwać zlecenia większe bo jak się postarasz to na pewno coś znajdziesz a jak u kogoś chcesz popracować to niestety może to być potem dalej kontynuowane .
Daiquiri
Cytat(krzysztof_kf @ 27.04.2010, 18:34:46 ) *
Może ja coś ci powiem doradzę nie ucz się u kogoś pracować takie jest moje zdanie lepiej staraj się samemu pozyskiwać zlecenia większe bo jak się postarasz to na pewno coś znajdziesz
A dlaczego nie? Freelancerka to ciężki kawałek chleba wbrew pozorom. Szukanie zleceń, kontakt z klientem, tona drobiazgów i wszystko to, co robisz w ramach zlecenia. Niektórzy po prostu preferują pracę u kogoś i (teoretycznie) brak zmartwień o to, że klient spóźnia się z zapłatą.

Cytat(krzysztof_kf @ 27.04.2010, 18:34:46 ) *
a jak u kogoś chcesz popracować to niestety może to być potem dalej kontynuowane .
Jak jest kontynuowane to się nazywa praca "na etacie". I "jak jest kontynuowane" to jest fajnie - bo co miesiąc wpływają pieniądze, które większości znanych mi ludzi umożliwiają egzystencję.

W wieku 17 lat proponuję korzystać z wakacji i "wyciągać" z tego czasu ile się tylko da. Jeżeli bardzo chcesz pracować (w sensie dorobić) to poszukaj pracy na miesiąc lub pół etatu na jako specjalista ds. przynieś,podaj, pozamiataj. W wolnym czasie możesz szlifować warsztat - przyjdzie taki czas, że nie będziesz już miał na to (w sensie na szlifowanie warsztatu) tyle czasu ile możesz mieć teraz. Uważam, że ciężko Ci będzie o rozsądną propozycję pracy "w zawodzie" w wieku 17 lat i na okres wakacyjny.
bim2
Cytat
W wieku 17 lat proponuję korzystać z wakacji i "wyciągać" z tego czasu ile się tylko da. Jeżeli bardzo chcesz pracować (w sensie dorobić) to poszukaj pracy na miesiąc lub pół etatu na jako specjalista ds. przynieś,podaj, pozamiataj. W wolnym czasie możesz szlifować warsztat - przyjdzie taki czas, że nie będziesz już miał na to (w sensie na szlifowanie warsztatu) tyle czasu ile możesz mieć teraz. Uważam, że ciężko Ci będzie o rozsądną propozycję pracy "w zawodzie" w wieku 17 lat i na okres wakacyjny.

Własnie tego chce uniknąć, przynoszenia podawania itd. Ja znam się na rzeczy i chcę swoją wiedzę wykorzystać, więc pewnie zrobie tak jak mówisz :/ Nie wiem, zobaczymy jak to będzie jeszcze troche czasu do wakacji jest.
strife
Wszystko jest możliwe, zacytuje tekst z reklamy Adidasa "Impossible is nothing" ;-)

Nawet w wieku 70 lat jest szansa, wystarczy w siebie uwierzyć i pracować na wyniki, bez tego ani rusz, w końcu trening czyni mistrza.

To tyle z mojej strony, zamiast zadawać takie pytania na forach internetowych weź się do roboty! smile.gif
pedro84
Bierz sie do roboty, a nie marnuj czas. Na wakacje tylko? Hm.. ja w tym sensu nie widzę, ale to zależy od Ciebie. Praca na własną rękę? Najlepsza możliwa forma pracy moim zdaniem. Trzeba tylko unikać zleceń, ktorym nie podołasz i być profesjonalistą. Reszta już sama przyjdzie przy odpowiednim nakładzie starać. Good luck!

PS Popracuj nad ortografią smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.