Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prosta wyszukiwarka
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lukpio3
Witam.

Jestem nowy na forum zatem proszę mi wybaczyć wszelkie błędy. Przyznam się bez bicia że nie znam php bo nigdy nie miałem potrzeby uczenia się tego języka. Zajmuję się programowaniem w innych językach natomiast php jest dla mnie obce ale niestety pojawiła się potrzeba napisania do serwisu który tworzę prostej wyszukiwarki. Wyszukiwarkę znalazłem w internecie ale trzeba ją delikatnie zmodyfikować. Już tłumacze jak to ma wyglądać. A więc tu mam projekt bazy danych: . W tabeli "tags" znajdują się najczęściej powtarzające się tagi i to właśnie ta tabela ma być przeszukiwana. Wyszukiwarka ma zwracać numer strony (bo to będą dokumenty pdf i najczęściej powtarzające się tagi w tych dokumentach są zebrane w bazie danych w tabeli tags) natomiast wyszukiwarka jak już napisałem ma zwracać numer strony dokumentu pdf na której znajduje się szukany tag. Numery stron są zebrane w tabeli tag_page. Oto kod wyszukiwarki:

1. <?php
  2. echo'<h2>Wyniki wyszukiwania</h2>';
  3. $_POST['phrase']=trim($_POST['phrase']);
  4. if(empty($_POST['phrase']))
  5. die('Formularz wypełniony niepoprawnie! Nie można wyświetlić wyników wyszukiwania!');
  6. else
  7. {
  8. $base=mysqli_connect('host','uzytkownik','haslo','nazwa_bazy');
  9.  
  10.  
  11. $query="Select pole From tabela Where nazwa Like '%{$_POST['phrase']}%' Or opis Like '%{$_POST['phrase']}%'";
  12.  
  13. $result=mysqli_query($base,$query);
  14. $obAmount=mysqli_num_rows($result);
  15.  
  16. echo'Znaleziono: '.$obAmount.'<br /><br />';
  17.  
  18. for($x=0;$x<$obAmount;$x++)
  19. {
  20. $row=mysqli_fetch_assoc($result);
  21.  
  22. echo $x+1;
  23. echo '. ';
  24.  
  25. echo $row['pr_name'];
  26. echo'<br />';
  27. }
  28. }
  29.  
  30. mysqli_close($base);
  31.  
  32. ?>
  33.  

Czy da radę coś z tym zrobić? Mogę liczyć na Waszą pomoc? Z góry Serdecznie Dziękuje.

Pozdrawiam
Smertius
Zadam takie całkiem off-topowe pytanie. Z jakiego programu jest zrobiony screen z tabelami?
lukpio3
Przyznam się szczerze że nie wiem bo akurat bazą danych w tym projekcie zajmuje się ktoś inny. Ja robię a w zasadzie zrobiłem już cały layout oraz tą nieszczęsną wyszukiwarkę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.