Cześć!
Mam swój autorski mechanizm komentarzy. Przymierzam się do jego udoskonalenia o pewien "wodotrysk". Jest już możliwość cytowania wypowiedzi innych poprzez wstawienie znaczników "quote". Udoskonalenie ma działać tak, że jak ktoś kliknie w cytowany fragment wypowiedzi, to uruchamiana jest kotwica do komentarza, gdzie ta cytowana wypowiedź się znajduje (to jest banał i już działa) oraz (i do tego mam pytania) cytowany fragment tekstu w pierwotnym komentarzu ma się podświetlić.
Zastanawiam się, jak to zrobić...
Pierwszy kłopot jest taki, że podświetlenie powinno być wykonane przez wstawienie SPAN wyświetlanego "inline" i nie wiem, czy da się tak, bo cytowany fragment może zawierać inny cytat, który zrealizowany jest na znacznikach DIV wyświetlanych "block". Czy mam podstawy w ogóle się o to martwić? (to podstawowe pytanie)
Kolejnym jest to, że jeden komentarz może być przecież cytowany kilka razy i to różne jego fragmenty, które mogą na siebie zachodzić. Nie da się więc zrobić tak, iż w momencie cytowania wywołać z Ajax'a zmianę komentarza ze źródłem cytatu i wstawić znaczniki SPAN, a po kliknięciu w kotwicę ustawić tylko danego znacznikowi jakąś nazwę klasy.
Dałoby się jednak określić granice cytowanego tekstu wstawiając jakiś własny bbcode przetwarzany w trakcie wyświetlania komentarza. To rozwiązanie możliwe do zrobienia pociągałoby jednak za sobą konieczność każdorazowego przetworzenia (odwołanie się do bazy po jego treść) komentarza (przy kliknięciu w kotwicę) i zamiany jednego z cytowanych z niego fragmentów oznaczonych przez bbcode (bo może ich być więcej) na znaczniki SPAN i wstawienie na stronę po takiej zmianie, by pokazać podświetlenie. Do tego właśnie się przymierzam.
Macie może jakieś sugestie?