Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SMARTY][HTML]Smarty - wady i zalety, czy warto stosować?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Demoneos
Zastanawiam się nad wykorzystaniem na swojej stronie biblioteki Smarty. Docelowo mam zamiar korzystać z frameworków, a one mają chyba już w sobie mechanizmy zbliżone do systemu szablonów? Na razie jednak nie korzystam z żadnego framworka więc chciałbym skorzystać chociaż z tej biblioteki. Czy warto z niej korzystać? Czy ma jakieś wady? Np. wpływa niekorzystnie na wydajność strony, albo na bezpieczeństwo?

Największym plusem Smartów jest chyba wykorzystanie istniejącego kodu - nie trzeba przepisywać wiele razy. Często może to zaoszczędzić chyba sporo pracy? A jakieś inne zalety Smartów?
pedro84
Było na forum, wielokrotnie. Proszę
lobopol
Moim zdaniem do zalet można zaliczyć:
-świetna dokumentacja
-Wygodne odseparowanie php o html (łatwość edycji strony)
-cache-owanie stron
-spora ilość pluginów

wady:
-konieczność nauki
Demoneos
Mam jeszcze takie pytanie - gdy używa się jakiegoś frameworka (np. Kohana), to czy w praktyce często używa się zarówno frameworka jaki i Smarty, czy sam framework wystarczy?
pedro84
Kiedy używasz np. Kohanej zgodnie z MVC nie ma sensu używać Smarty. Poczytaj dodatkowo o Template Controller w Kohanej.
Demoneos
Czy wobec tego, w dzisiejszych czasach jest sens uczyć się Smarty, skoro istnieją takie świetne frameworki?
lobopol
A czy do każdej strony będziesz używał frameworka?
Demoneos
Skoro frameworki przyspieszają tworzenie stron, to czemu nie?
pedro84
Cytat(Demoneos @ 6.05.2010, 13:21:24 ) *
Czy wobec tego, w dzisiejszych czasach jest sens uczyć się Smarty, skoro istnieją takie świetne frameworki?

Dla mnie? Nie. I nigdy nie było. Smarty to jest jakiś chory wynalazek. Jeśli musisz, lepiej użyj innego systemu szablonów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.