Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Operacje FTP via SSH
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
lukasamd
Witam,
za jakiś czas zmieniam hostingodawcę i wszystko szukuję, ponieważ nieco do przeniesienia mam.

Najgorsza sprawa to pliki (spory download serwisu) - ponad 5 GB, przy moim łączu 1 Mbit / 256 kbit to nawet nie ma sensu się za to brać.
Na szczęście nowy operator daje dostęp do SSH, u poprzedniego tego nie miałem.

Pytanie: jak się za to zabrać? Mógłbym teoretycznie użyć klienta umożliwiającego łączenie pomiędzy serwerami (używam FlashFXP) ale nie za bardzo wiem jak się za to zabrać.
W wypadku transferu po FTP z poziomu SSH co prawda wiem jak się połączyć pobrać / wysłać pojedyncze pliki, ale co zrobić w wypadku całych katalogów?
JohnnyB
wget spróbuj
Zbłąkany
A nie możesz spakować starego serwisu i go pobrać z konsoli? Poza tym, to nic trudnego napisać sobie klienta ftp w bashu, który Ci odwzoruje układ katalogów i zrobi listę plików do pobrania smile.gif
lukasamd
W sumie to mogę i tak zrobić, miejsca na nowym jest na tyle, aby utrzymać i tar'a aktualnej zawartości no i wszystko po wypakowaniu.
kreciko
Może polecenie scp?
Mi działa takie coś:

Kod
localhost% scp -pr <katalog-ktory-chcesz-przeniesc> <login>@serwer1.edu.pl:~/zuo <login>@serwer2.edu.pl:~/tmp

opcja r - kopiuje rekurencyjnie, czyli razem z katalogami, a -p zachowuje atrybuty. Na obu maszynach mam dostęp do ssh.

albo
Kod
sftp <login>@<server>
get serwis.tar
bye

Tylko najpierw musisz starować wszystkie pliki.
varez
jak masz dostep do midnight commandera to juz jak klasyczny klient ftp winksmiley.jpg
sprobuj:
mc
lukasamd
Midnight commander'a znam, nawet nie wiem czy jest dostępny.
Dzięki za wszystkie rady winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.