Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CKEditor - dane wysłane metodą $_POST
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MalyKazio
Witam,

Zamierzam wstawić na swojej stronie edytor CKEditor. Wszystkie pola tekstowe formularzy przepuszczam przez funkcję strip_tags a potem mysql_real_escape_string. Co zrobić z danymi otrzymanymi z CKEditor? Usuwając tagi stracę to, do czego używam tego edytora czyli właśnie tagi. Jak jednak zabezpieczyć otrzymane dane? Nie usuwać żadnych tagów?
tehaha
to gdzie Ty go chcesz wstawić? od strony admina czy użytkownika? jak od strony admina to zrób samo mysql_real_escape_string, jak od strony użytkownika to pytanie ile funkcji z tego edytora potrzebujesz, bo jak masz umożliwić użytkownikowi tylko z 4,5 funkcji takich jak pogrubienie, czcionka, kolor czcionki, rozmiar, to lepiej zrób BBcode
MalyKazio
Od strony użytkownika. Chodzi mi o wstawianie obrazków, tworzenie list, tabel, odsyłaczy itp
tehaha
Cytat(wiewiorek @ 9.05.2010, 14:32:15 ) *
Co innego gdyby taki formularz jest dostępny dla zwykłych użytkowników[/b] - wtedy oczywiście zapewne też bym pozwolił wpisywać w tym formularzu wszystko + mysqli_real_escape_string przed zapisem danych do bazy, tyle że potem przed wyświetleniem ich na stronie użyłbym htmlspecialchars lub ewentualnie strip_tags.

No tak tylko, że wtedy jak user umyślnie albo i nieświadomie wstawi kilka </div> to się strona rozsypie

Co do BBcode to chodziło mi, że wtedy bez edytora, albo edytor albo BBcode

//wiewiorek nie usuwaj postów bo potem nie wiadomo o co chodzi w rozmowie
MalyKazio
Dam sobie spokój z bbcode. Czyli nie zostaje mi nic innego, jak w strip_tags wymienić kilkanaście dopuszczalnych tagów?
tehaha
no tak by było najlepiej, albo wyciąć te nie dozwolone, bo jak wspomniałem , jeżeli ktoś wstawi </div> to strona może się rozlecieć
MalyKazio
Chyba jednak zdecyduję się na tinyMCE. Podają gotowe rozwiązanie do filtrowania danych: http://wiki.moxiecode.com/index.php/TinyMCE:Security przy zastosowaniu klasy PHP Input Filter Class tu. Ktoś zna tą klasę?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.