Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Polskie znaki na stronie w php...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Enderlanas
Witam... mam taki problem z polskimi znakami na mojej stronie www... Otóż wpisałem w sekcji head linijkę:

1. <META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=UTF-8">

Oraz w moim edytorze- Notepad++ zmieniłem kodowanie na UTF-8 bez BOM, i nadal się polskie znaki nie wyświetlają... A jeśli w Firefoxie w zakładce widok -> zestaw znaków zmienię kodowanie na windows-1250, to polskie znaki normalnie się wyświetlają... No i teraz nie wiem... Co robić? Nie chcę mieć kodowania w windowsie, no bo wiele ludzi skarży się, że nie ma polskich znaków na stronie... Mam nadzieję, że istnieje jakieś rozwiązanie... Pozdrawiam ;>
JoShiMa
Ściągnij sobie gżegżółkę i za jej pomocą sprawdź kodowanie wyprodukowanych plików (może jednak ten notepad nie zrobił tego dobrze) a jak wyjdzie, że źle, to sobie możesz przekonwertować tym programem.
pedro84
Notepad++ na pewno poprawnie zmienił kodowanie plików. Pobierasz dane z bazy?

PS... Meta tagi pisze się małymi literami! Pokaż adres...
Adis92
Zmień w notepad++ kodowanie na zwykle utf-8 zapisz i konwertuj znowu na utf-8 bez bom i zapisz. U mnie to pomaga.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.