Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Drzewko kategorii
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
esiek
piszę skrypt w którym potrzebuję podział na kategorie i podkategorie i najlepiej tak do oporu. . . zwyczajne drzewko. . .
Mam taką bazę danych:
ID||pozycja||nazwa

Rekordy:
1||1||Kategoria nr 1
2||2||Kategoria nr 2
3||3||Kategoria nr 3
4||4||Kategoria nr 4
5||5||Kategoria nr 5
6||6||Kategoria nr 6
7||1||1 ghsg fdg
8||1||2 sad das
9||1||3 sfd dfsd

w tym wypadku sa to tylko dwa poziomy i pewnie to wystarczy, znacie jakieś sposoby na rozwinięcie tego?questionmark.gif w dodatku zależy mi na optymalnym kodzie nie obciążającym serwera

wyniki wyswietlam przez taki kod:

Kod
<?
$qq = mysql_query("SELECT * FROM kategorie WHERE id=pozycja ORDER by nazwa ASC");
while($wiersz = mysql_fetch_array($qq))
{
echo"<div class='select' style='clear:both;'><B>$wiersz[nazwa]</B></DIV>";
$q = mysql_query("SELECT * FROM kategorie WHERE pozycja='".$wiersz['id']."' AND id!='".$wiersz['id']."' ORDER by nazwa ASC");
while($w = mysql_fetch_array($q))
{
echo"<div class='select' style='clear:both;'> - - - <i>$w[nazwa]</i></DIV>";
}
}
?>
JoShiMa
A co masz na myśli pisząc 'rozwinięcie tego'? Osobiście polecam drzewo typu nested set nieco trudniejsze w implementacji, ale miłe w obsłudze jeśli chodzi o wczytywanie i analizę.
esiek
za mało tam konkretów. . . .
Crozin
1) Co to robi w PHP -> Programowanie obiektowe
2) Implementacji drzew jest cała masa - każdą masz opisaną w Google/na forum, więc za przeproszeniem rusz dupę i wklep sobie to "nested set" w pole wyszukiwarki. Będziesz mieć konkretne pytanie odnośnie czegoś sensownego w tym zakresie - wtedy pisz.
strife
To nie ma nic wspólnego z programowaniem obiektowym, przenoszę na Przedszkole. Poza tym ~esiek, wysil się choć trochę i przeszukaj forum, było o tym setki razy smile.gif
JoShiMa
Cytat(esiek @ 20.05.2010, 21:52:23 ) *
za mało tam konkretów. . . .

Podałam Ci linka do pierwszego artykułu z serii. Masz tam ich mnóstwo. Same konkrety.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.