Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]sewris ogłoszeniowy i zapisywanie ogłoszeń
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
przemekns
może mi ktoś wytłumaczyć przykład tego linku www.jakasstrona.pl/1514_budownictwo_i_akcesoria_hydraulika_i_armatura.html , przykładowo jest to strona z ogłoszeniami, czy każde jedno ogłoszenie ma swój plik html ? pisze mały serwis z ogłoszeniami i u mnie ogłoszenia zapisywane są w bazie, do ich wyświetlania stosuje ...ogloszenie.php?id=123, jak zrobiony jest sposób podany wyżej? czy ma to jakiś wpływ na indexowanie całego serwisu?
bialko0019
Poczytaj o przyjaznych linkach mod_rewrite w pliku .htaccess.
Nie są tworzone np. jak na allegro kilka milionów plików html bo to by było bez sensu, zastosowane są przyjazne linki.

Oczywiscie, lepiej to wpływa na indeksację niż zwykłe linki, oraz nawet i dla użytkownika - wpisze w polu URL ala ma kota, wyświetli mu się podpowiedź ze odwiedzał taki eogłoszenie, bo gdy by miało adres 2334545345345 to ciężko by mu było odiwedzieć jeszcze raz winksmiley.jpg

Podam Ci mały przykład, na jakej zasadzie chodzą te przyjazne linki ( po prostu jets to przpisywanie linków ), że:
wpisujesz ogloszenie,31233 i tak sie wyswietla w pasku adresu, a tak naprawde czyta Ci np. ogloszenie.php?id=323123

Zeby mieć tak jak chcesz, musisz zrobić dodatkową kolumnę np. alias - w nim zapisywać tytuł ogłoszenia, ale zastepujac polskie znaki itp np. z:
"Ala ma KóTAAAA ** a kot ma ale haha.gif" to w tym polu alias w tabeli zmieniaj na "ala-ma-kotaaaa----a-kot-ma-ale-haha.gif" .

Poniżej przykład mojego rewrita w htaccess:
Kod
RewriteRule ^uzytkownik,([0-9][0-9])$ przyjaciel.php?id=$1

Jeśli jeszcze czegoś nie wiesz, śmiało napisz winksmiley.jpg
przemekns
dzięki za pomoc smile.gif już wiem w jakim kierunku mam szukać tylko ciekawi mnie jeszcze to dlaczego na końcu takiego linku jest .html ? i jeszcze jedno pytanie, jeśli moja strona działa np. na takiej zasadzie ...ogloszenie.php?id=123&kategoria=motoryzacja&itp.. czy warto to zmienić? jakie są korzyści? podał bym link do mojego serwisu ale nie wiem czy wolno to robić na forum smile.gif
tehaha
korzyść jest tylko taka, że ładniej i profesjonalniej wygląda uporządkowany link
bialko0019
nie no, oczywiście lepiej, porównaj sobie dwa takie adresy:
www.example.com/komputery,stacjonarne,compaq,19990
www.example.com/index.html?typ=komputery&podtyp=stacjonarne&firma=compaq&id=19990

questionmark.gif Po pierwsze dłuższy, bardziej skomplikowany. Pierwszy na siłę można samemu wpisać po kolei i wyszukać, a ten drugi wydaje mu się bardziej skomplikowany i nie próbóje nawet potencjalny, zwykły użytkownik winksmiley.jpg

wookieb
Ale nie robi się tego takim pojedynczym rewritem tylko regułą, która przekierowuje wszystko (co nie jest plikiem) do skryptu.php a on już ze ścieżka robi Co chce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.