Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Czy da się ustawić w PHP znacznik od którego coś się wykonuje ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mefistofeles
Chodzi mi o to że łącze się przez cURL ze stronką, pobieram z niej ink i w pewnym momencie chciałbym żeby wynik
został przetworzony znowu przez ten kod cURL (na początku) bo tak by mi pasowało.

Inna opcja to tylko skopiowanie tego kodu z początku i wklejenie go niżej tak, żeby wszystko szło po kolei, ale to się wtedy robi bardzo skomplikowane, bo są tam
pętle i zagnieżdżenia i bardzo by mi pasowało, żeby wynik z końca kodu był przetwarzany przez kod znajdujący się na początku.

Da się ?

Mam nadzieje, że mimo iż to brzmi trochę skomplikowanie moja idea jest jasna smile.gif
Spawnm
Hmm jeśli dobrze cię zrozumiałem ... podziel kod i daj w funkcje , potem je sobie wywołuj w dowolnej kolejności dowolną ilość razy.
nospor
A nie slyszales o funkcjach? kod co chcesz by sie wykonywal w kilku roznych miejscach wkladasz do funkcji, a następnie tam gdzie chcesz odpalasz tę funkcję.
mefistofeles
Sądziłem, że można to jeszcze inaczej obejść, ale skoro nie to pobawię się funkcjami smile.gif
nospor
Funkcja to sama radość.

Jest oczywiście jeszcze GOTO
http://pl.php.net/manual/en/control-structures.goto.php
ale nawet nie waż się tego używać. Podaję to tylko w celach....hmmm... sam nie wiem w jakim celu smile.gif
sadistic_son
Dlaczego nie używać goto?
mefistofeles
Chociaż, jak teraz patrze na ten kod to trzeba by to było zrobić jeszcze inaczej.

Chodzi mi o to, że w skrypcie na początku mam parametr:

$param=1
// No i tutaj dalsza część kodu
Na samym końcu dostaje wynik który jest nowym parametrem i który trzeba
podstawić w miejsce $param i wykonać cały kod od początku.
Tutaj raczej nie chodzi o funkcje tylko o jakieś inne rozwiązanie.

Jak to zrobić, żeby wynik skryptu przekazać do parametru na początku i od nowa go odpalić.

Header location questionmark.gif

Tylko czy do header location można dodać parametr który mi zmieni $param questionmark.gif

EDIT: Właśnie czemu nie używać GOTO smile.gif ?
nospor
@mefistofeles przeciez do funkcji możesz przekazywać parametry. Cos wogole sie znasz na funkcjach? jak nie to poczytaj najpierw o nich a potem snuj teorie spiskowe winksmiley.jpg

Co do GOTO:

BO TAK!!! tongue.gif
http://pl.php.net/goto
Macie tam ładny obrazek obrazujące całą sprawę smile.gif
mefistofeles
Właśnie zwykle sobie radziłem bez nich i teraz są problemy :/

BTW - Ciekawy ten mini komiks z GOTO smile.gif
nospor
Cytat
Właśnie zwykle sobie radziłem bez nich i teraz są problemy :/
Czas najwyższy się za to wiec zabrać - im bardziej będziesz zwlekał tym bardziej będziesz cierpiał później smile.gif
mefistofeles
Wiem, wiem....
Na początku jakoś to szło, ale co prawda to prawda.
W każdym razie co się odwlecze to nie uciecze winksmiley.jpg

// A co do GOTO to chyba już zostało zdeprecjonowane, bo w moim php nawet nie rozpoznaje tego polecenia i zwraca error.
thek
Zapewne Twoja wersja nawet go nie ma. Zobacz od której dopiero Goto zostało dodane, a sam się zdziwisz. Dla mnie zbędna instrukcja. Goto w językach gdzie nie ma pętli było używane i tam miało sens bo owe pętle zastępowało. Jeśli masz dostępne for, while, do-while, to o goto zapomnij. Nie cofajmy się do cyfrowej epoki kamienia łupanego smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.