Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak sprawdzić czy jestem zalogowany?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Amanda22
Jak sprawdzić czy jestem zalogowany np na socjum.pl ?
cros
Cytat(Amanda22 @ 23.05.2010, 10:32:53 ) *
Jak sprawdzić czy jestem zalogowany np na socjum.pl ?

Ale powiedz dokladnie o co ci chodzi, bo nie kapuje, czym chcesz to sprawdzic? Curl'em?
Odpowiem ci tak, jak ty zadales pytanie - wejdz na socjum.pl i sprawdz winksmiley.jpg
Amanda22
Sorry, faktycznie "nieco" uprościłem pytanie laugh.gif
Chcę zmajstrować zewnętrzną stronę (np w innej zakładce/oknie) na której w zależności od tego czy jestem zalogowany na socjum.pl pokaże/wykona się coś tam.
Socjum chodzi chyba na sesjach, nie wiem jak sprawdzić z poziomu innego skryptu sprawdzić fakt zalogowania.

Może rozwiązaniem byłoby "przeskanowanie" kodu strony (np głównej) w poszukiwaniu fragmentu zawierającego
  1. <a class="naglowek" id="stripe_login" href="/profile/show/xxxxxxx">

wstawiając pod xxxxxx id usera -jeżeli nie znajdzie to znaczy że nie jestem zalogowany

Ale być może są inne prostsze metody.

Ew. chciałbym wstawić coś podobnego w treść (mechanizm sprawdzający,np ładowany do jakiegoś DIV'a) zawartości strony na socjum

Curl raczej odpada, bo chodzi tu o sprawdzenie po stronie przeglądarki/klienta
cros
Ok, to juz chyba kapuje.
Problem w tym, ze nawet gdy bedziesz zalogowany na Socjum.pl, to pobierajac zrodlo tej strony poprzez skrypt, bedzie to zrodlo dla niezalogowanego :/
Jesli strona umozliwia niezalogowanemu uzytkownikowi sprawdzenie, czy dany uzytkownik jest online, to sprawa jast prosta, jednak gdy socjum.pl nie ma takiej opcji, to bedzie ciezko.
Sprawdzilem socjum i po id uzytkownika mozna wejsc do jego profilu, problem w tym, ze nie wiem czy jest tam gdzies wzmianka o tym, czy jest online czy nie.
Poszukaj.

Jesli jest to dajesz chocby funkcje:
  1. $dane = file_get_content('http://85.socjum.pl/user/pokaz/196226');

i przeszukujesz zmienna $dane w poszukiwaniu ONLINE lub OFFLINE.

Podaj mi swoj nick, badz id w tym socjum.pl i badz zalogowany/a, to ja sprawdze czy jest jakies info, zeby to wyciagnac winksmiley.jpg
Amanda22
Dzięki za odpowiedź.

Wiem, że tak można, ale aktualizacja takiej informacji (statusu) jest odświeżana chyba nie on-line tylko z "poślizgiem" (czekałem ok 5min, na zamianę z zalogowany na "wylogowany").

Online jest na stronie którą przeglądam ( u gory jest pasek z ploem do logowania lub po zalogowaniu z nickiem).

Jeżeli nie innej sztuczki to musiałbym za pomocą Javascriptu (podobnie jak w php ) na lokalu, pobrać kod strony i szukać tego co pisałem wcześniej

1. <a class="naglowek" id="stripe_login" href="/profile/show/xxxxxxx">

ale jak toto zrobić w JSie?
- pobrać kod do zmiennej, a później go przeszukać preg_match'em (nie wiem jak toto się nazywa w JS)

Dobra już wiem (chyba) - pobiorę ajaxem link i "przelecę' go RegExp'em
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.