Chcę wczytać z bazy danych listę osób które mają wypełnione pole user_go (SMALLINT)
Musi znaleźć osoby które mają wypełnione pole user_go, liczby z tego pola odpowiadają polu user_id kilku innych użytkowników, i teraz muszę wczytać użytkownika tego o tym user_id który znalazł u kilku osób w user_go i chcę zliczyć ile jest tych co mają user_go takie jak jego user_id....
no dosyć skomplikowanie może i napisałem ale inaczej się nie da

w ten sposób wczytuję tworząc pętle osoby które mają wypełnione pole user_go:
$db->query("SELECT user_name, user_id, user_go FROM users WHERE user_go > 0"); $i = 0; while ( $row = $db->get_array() ) { $i++ }
to mi odda coś takiego
1. magda -- 1
2. krzysiek -- 1
3. rafal -- 1
4. kamil -- 2
końcówki to user_go które są user_id innych userów, i teraz mam wyciągnąć nazwę tego usera z id i obliczyć ile jest przypisanych do niego userów którzy mają takie samo user_go co on user_id...
czyli było by coś takiego
$row2 = $db->super_query("SELECT user_name, user_id FROM users WHERE user_id = '" . $row['user_go'] . "'"); $db->query("SELECT user_name FROM users WHERE user_go = '" . $row2['user_id'] . "'"); $i2 = 0; while ( $row3 = $db->get_array() ) { $i2++ }
i chce uzyskał coś takiego:
grzesiek 3
agata 1
ale nie wiem ni jak te obydwie rzeczy połączyć ze sobą, lub w ogóle inaczej to przekombinować ;]