Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wykonanie zapytania po upływie czasu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
GreenGo
Witam,
chciałbym osiągnąć oto takie coś:
Użytkownik wpisuje w formularzu pewną liczbę i następnie akceptuje. Zamiast formularza pojawia się odliczanie czasu po upływie którego zostaje do bazy danych wysłany rekord z z wartością wpisaną wcześniej. Coś jak budowanie budynków w ogame smile.gif Jak tego dokonać ? Corn odpada bo robię to na windowsie na localhoście. Jest jakiś sposób aby zrobić to za pomocą ajax`u albo JS ? A może oprzeć to na tabeli w bazie danych, która będzie własnie odpowiedzialna za takie zdarzenia ?
tehaha
wydaje mi się, że najprościej będzie z jquery, po odliczeniu ustawiasz jakieś zdarzenie, tutaj: http://jquery.offput.ca/every/ na dole jest przykład, który co 1 sek wstawia jakiś element jest, też odliczanie, więc myślę, że w miarę łatwo to przerobisz do swoich potrzeb

http://plugins.jquery.com/project/timers
GreenGo
hmm, no częściowo to może i by się sprawdziło ale prawdopodobnie licznik zerował by się po każdym odświeżeniu strony a tego nie chce. Chciałbym aby użytkownik mógł po włączeniu licznika zamknąć przeglądarkę i po powtórnym jej włączeniu, odliczanie było kontynuowane, o ile się jeszcze nie skończyło. Myślałem aby w cookies zapisywać godzinę rozpoczęcia odliczania ale ciasteczka też można ręcznie usunąć. Może każdą taką akcję zapisywać do tabeli "actions" w bazie i po prostu przy każdym przeładowaniu strony pobierać informacje o liczniku oraz jeśli licznik zakończył odliczanie to wyciągać akcje jaka miała się wtedy wykonać i ją wykonać smile.gif ? To było by dobre i wydajne rozwiązanie ?
tehaha
no to w takim razie musisz to wesprzeć zapisem do bazy, i przy każdym włączeniu strony pobierasz dane ile jeszcze czasu zostało i ustawiasz ten licznik od takiej pozycji ile zostało, chodzi mi ten licznik odliczania w dół, przechowywanie czasu w ciastku może doprowadzić do sytuacji, że ktoś będzie oszukiwał w grze
GreenGo
No właśnie nic więcej po za tą bazą nie przychodzi mi do głowy.

Ktoś może jeszcze mógłby się ustosunkować do tego pomysłu albo podać lepsze rozwiązanie ? smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.