siewca
28.05.2010, 12:59:18
Witajcie
Mam program z klasą Tcpdf która elegancko generowała pliki. Pojawił się problem, na serwerze, gdzie zainstalowany jest program z dnia na dzień zamiast generować pdf, wywala błąd:
Parse error: syntax error, unexpected T_STRING, expecting T_OLD_FUNCTION or T_FUNCTION or T_VAR or '}' in /home/users/nostrus/public_html/faktury/skrypty_php/pdf.php on line 6
Wiem, powinienem szukać w linii 6, szukałem, błędu nie ma. Dziwne jest to, że program działa bez problemu na serwerze testowym Vertrigo oraz na moim serwerze w innej firmie hostingowej. Nawet zainstalowałem program ponownie, myślałem że pliki może się wysłały z błędem, ale to nie pomogło.
Wie ktoś co może być nie tak? Firma hostingowa upiera się, że nie zmieniali wersji php.
jaslanin
28.05.2010, 13:04:04
co zwraca phpinfo na tym serwerze na którym są problemy?
siewca
28.05.2010, 13:09:18
PHP Version 4.4.7-0+tld0
i wiele innych informacji, napisz proszę, którą Ci podać.
jaslanin
28.05.2010, 13:22:15
w php4, nie ma obsługi private function, protected function. Stąd problem. Musisz uruchomić ten skrypt tak by działał na PHP w wersji 5. Wiele hostingów udostępnia dwie wersje PHP4 i PHP5. np. tak że pliki .php są wykonywane w PHP4 a .php5 w PHP5. Spróbuj zmienić rozszerzenie na .php5 i sprawdź czy działa. Jeżeli to nie pomorze to przeszukaj pomoc hostingu, a potem do nich napisz.
siewca
28.05.2010, 14:41:54
Dziękuję

Sprawdziłem z rozszeżeniem .php5 i działa. Jednak napiszę do nich żeby ustawili na php 5 ponieważ nie będę musiał zmieniać w programie ścieżek. Jeśli odmówią, będę dopiero zmieniał. Tak czy inaczej będzie działać.
Dzięki za pomoc