Pozwoliłem sobie powrócić jeszcze do tego tematu. Nie bardzo widzę sens zakładania nowego. Jeśli źle robię, to proszę mnie upomnieć

Najpierw przedstawię kod:
<?php
$imie = $_POST["imie"];
$nazwisko = $_POST["nazwisko"];
$adres = $_POST["adres"];
$miejscowosc = $_POST["miejscowosc"];
$telefon = $_POST["telefon"];
$email = $_POST["email"];
$id_apartamentu = $_POST["id_apartamentu"];
$data_przyjazdu = $_POST["data_przyjazdu"];
$data_wyjazdu = $_POST["data_wyjazdu"];
$ilosc_lozek = $_POST["ilosc_lozek"];
$ilosc_miejsc = $_POST["ilosc_miejsc"];
$sniadanie = $_POST["sniadanie"];
if ((!$imie) || (!$nazwisko) || (!$adres) || (!$miejscowosc) || (!$telefon) || (!$email) || (!$data_przyjazdu) || (!$data_wyjazdu) || (!$id_apartamentu))
{
echo "Nie wypełniono wymaganych pól. Proszę spróbować ponownie.<br>"; }
$base=mysqli_connect('localhost', 'nazwa', 'pass','baza');
$base->query('SET character_set_connection=utf8');
$base->query('SET character_set_client=utf8');
$base->query('SET character_set_results=utf8');
$query="Select cena From hotel_apartament where id_apartamentu='$id_apartamentu'";
$result=mysqli_query($base,$query);
$sql = " insert into hotel_klient set imie='$imie', nazwisko='$nazwisko', adres='$adres', miejscowosc='$miejscowosc',telefon='$telefon', email='$email'";
$row=mysqli_fetch_assoc($result);
$wynik=$row['cena'];
$result = @mysqli_query($base, $sql)
or
die("Zapytanie chybione");
if($sniadanie == 'tak')
{
$opcja = '10' * $rezerwacja;
}
$zaplata = $rezerwacja * $wynik + $opcja;
$sql_1 = " insert into hotel_rezerwacja set id_apartamentu='$id_apartamentu', id_goscia='$goscid', data_przyjazdu='$data_przyjazdu', data_wyjazdu='$data_wyjazdu', sniadanie='$sniadanie', kwota='$zaplata'";
if ($result)
{
echo '<br><br><br><center><font class="powiadomienia">Rezerwacja została dodana pomyślnie. Dziękujemy.</font>'; echo '<br><br><font class="powiadomienia">Czas rezerwacji: '; echo ' dni. Kwota do zapłaty: '; echo ' zł. <br><br><br> <a class="powiadomieniaa" href="rezerwacja.php">dodaj kolejną rezerwację</a> </font></center>'; }
mysqli_close($base);
?>
Jak widać, skrypt pobiera z formularza kilka wartości, po czym wprowadza niektóre dane do tabeli hotel_klient. Tutaj wszystko działa okej. Jednak chcę, aby zarazem wprowadzało mi wybrane wartości do tabeli hotel_rezerwacja i tutaj pojawia się problem.
Jak widać, dla id_goscia, powinno wprowadzać wartość '$goscid', której obecnie nie ma. Ta wartość powinna równać się ID gościa, który został chwilę wcześniej wprowadzony. Nie wiem jednak jak wyciągnąć dopiero co wprowadzone ID.
W tabeli hotel_klient, 'id_goscia' jest auto increment, oraz utworzona jest relacja między tą tabelą, a tabelą hotel_rezerwacja.
----------------------------------
EDIT:
To forum mi chyba szczęście przynosi, bo szukam informacji godzinami, znaleźć nie mogę, a w ciągu kilkunastu minut od napisania posta, znajdę to czego mi trzeba

W ten oto sposób balany to rozwiązałem:
$goscid = mysqli_insert_id($base);