Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]PHP Thumbnail - resize malego obrazka do konkretnych większych rozmiarow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rasten
Witam,
jak w klasie PHP Thumbnail zmienić wielkość obrazka do konkretnych rozmiarów? Bo w jednych if'ie jesli obrazek jest mniejszy od pewej szerokosci i wysokosc chce zeby przeskalowal go to konretnych wiekszych wartosc: Mam cos takiego:
  1. list($w, $h) = getimagesize("galeria/".$obrazek);
  2. //var_dump ($w);
  3.  
  4. if($w> 200 && $h> 200 )
  5. $thumb->resize(200, 200);
  6.  

ale funkcja resize() nie zadziala dla mniejszych obrazkow niz 200 bo jako parametry przyjmuje maksymalną szerokosc i wysokosc czyli obrazek nie bedzie przeskalowany. Z góry thx za pomoc, pozdrawiam.
tehaha
to może wywal 4 linijke
rasten
nie czaje, ale dlaczego ją wywalić? w tym kodzie chce jeszcze jednego ifa walnąć dla obrazkow mniejszych niz 200
  1.  
  2. list($w, $h) = getimagesize("galeria/".$obrazek);
  3.  
  4.  
  5. if($w> 200 && $h> 200 )
  6. $thumb->resize(200, 200);
  7. else if($w< 200 && $h< 200 )
  8. //TUTAJ KOD DO ZMIANY MNIEJSSZYCH OBRAZKOW NA WIEKSZE ale jak?

EDIT//
moze korzystać z innej klasy? bo naprawde w tej nie widzę jak to można zrobić...
tehaha
no bo skoro niezależnie od rozmiarów obrazka chcesz żeby on był zawsze przeskalowany na 200x200, to nie wiem po co te warunki, ale dokładnie Ci nie powiem bo nie znam tej klasy, a inną bardzo łatwo znajdziesz bo pełno tego
eamzeet
Tak się zastanawiam po co chcesz skalować w górę ?

Jeżeli te obrazki mają być umieszczane na stronie html. To większe skaluje na 200x200 a mniejsze niech zostaną.
A w kodzie html dla tagu img daj height i width na 200px.
rasten
@tehaha hehe no masz rację z tymi ifami, ale ja poprostu zanim wrzucilem tutaj kod uproscilem go na maxa zeby skupic sie na istocie rzeczy tongue.gif Tak naprade w kodzie mam wiecej ifow i ciagle potrzebuje sposobu na przeskalowanie mniejszych na wieksze o konkretnym rozmiarze. Poszukam innych klas jeszcze, ale jak do tej pory nic nie znalazlem.

@eamzeet w sumie masz racje, troszke przekombinowalem, nie pomyslalem o tagach w html. Thx.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.