Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odświeżanie komentarzy - czy jquery może zabić serwer?
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
wujek2009
Cześć.

W sieci znalazłem fragment kodu jQuery, który odświeża dany element DIV co parę sekund. Teraz chciałbym ten kod wykorzystać m.in do wyświetlania komentarzy, ale teraz mam parę pytań odnośnie wydajności:

Czy takie rozwiązanie "nie wyssa" całego transferu z mojego hostingu? - do tego naturalnie dochodzą zapytania MySQL + kod HTML - teraz div miałby odświeżać wszystkie komentarze?

Czy może preferujecie jakieś inne rozwiązanie - kiedyś widziałem podczas ajaxowego-czatu, że robi się odświeżanie, tylko od określonego ID (od ostatniego postu), zamiast wszystkie posty od nowa wyświetlać.
Van Pytel
Odswiezasz tylko dana czesc "strony" (np: div) i na pewno nie wyssa duzo bo to sa kb - no chyba ze masz maly transfer i duzo pobiera (mb tongue.gif - w co watpie)
zend
Pakietu GB Ci nie zeżre, wydajnościowo będzie ok, jeżeli zastosujesz cache np do pliku, jeżeli tego nie zrobisz a masz kiepski hosting a ludzi będzie dużo mogą Cię zablokować. I nie odświerzaj zbyt często smile.gif
wujek2009
Jeśli chodzi o częstotliwość odświeżania to będę musiał ustawić około 20 sekund - hosting mam dobry, więc obejdzie się bez cache do pliku - choć co dokładnie miałbym "cachować" ? ID ostatniego postu, czy wszystkie komentarze?

Czy czasem baza danych nie jest bardziej wydajna od plików - więc szybciej wynik i wydajniej wyszło mi by to bazą MySQL?
zend
Wszystko zależy jaki masz traffic, ale najlepiej output wstawiać do pliku, jeżeli plik istnieje to zwraca jego zawartość, natomiast jeżeli ktoś doda komentarz, usuwasz plik, a potem system sam sobie go stworzy i kolejne rządania znów będą leciały z cache. Zainteresuj się też memcache
wujek2009
OK. Sądzę, że wątek został wyczerpany - możemy zamknąć temat.
Dziękuje za pomoc Panowie.
Fifi209
A moim zdaniem jeżeli martwisz się o transfer - podałeś przykład HTML'a, to radzę opakować dane w JSON i po stronie użytkownika je "obrobić/przerobić" na kod HTML.

Co do Cache - jak najbardziej, co np. minutę pobieraj komentarze z bazy dla danego news'a dzięki takim pakietom jak PEAR::Cache_Lite wszystko ładnie będziesz miał skatalogowane, z datami ważności etc.

Co do JSON - zagadnienie bardzo ciekawe, bardzo proste do pojęcia, wydaje mi się że lżejsze niż powiedzmy XML.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.