Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Zlecę] Wykonanie portalu (gazety internetowej)
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
krzysiekj
Do tematu podchodzę już drugi raz, niestety poprzednicy którzy podjęli się wykonania z tego forum zawiedli. I zostałem na lodzie. Obecnie grunt pali się pod nogami i termin wykonania jest 21 dni + 7 na poprawki. Sposób rozliczenia najelepiej Rachunek lub FVAT ew. Umowa zlecenie o dzieło. Jako, że dopiero zaczynamy i nie mamy zbyt wielkich funduszy oferty przekraczające 1000zł netto będą odrzucane.

Projekt graficzny jest i jest już zakodowany do HTML+CSS zostaje tylko oprogramowanie.

Przybliżone funkcjonalności reszta na priv.

Panel zarządzający z podziałem użytkowników zarządzających (redaktorów) i prostym przydziałem tego co mogą w nim klikać.
Czyli rozróżniamy użytkowników do działania w panelu (redaktorów) i użytkowników zwykłych czyli każdy człowiek.
Każda podstrona, żeby była do edycji fajnym edytorkiem w formie worda, dodawanie zdjęć, linków podstron... Tak, żeby usiadł stażysta i mógł wklepać nowy artykuł, zmienić godziny odjazdów pociągów, dodać zdjęcie do galerii czy poprawić tekst lub dodać jakiś link w historii.
Wydaje mi się, że najbardziej rozbudowanym tematem będzie system artykułów z możliwością dodawania kategorii.

Więc może powiem po pozycjach menu:
Historia - zwykła podstrona z historią zdjęcia opisy... Taki jeden duży artykuł
Forum - tylko guzik będzie podpięte zewnętrzne
Mapa - to samo co historia
komunikacja - podobnie co historia tylko kilka podstron rozkłady PKP, PKS...
Galeria - tu trzeba by stworzyć jakąś prostą estetyczną galerię zdjęć z podziałami na kategorię, możliwością oceny zdjęć i komentarzy
kontakt jedna podstrona
reklama jedna podstrona
kwatery - link do zew. serwisu
współpraca - jedna podstrona

Do tego chciałbym, żeby był podpięty dobry system statystyk może być jakiś darmowy google analytics, abym miał możliwość łatwej kontroli która podstrona jest odwiedzana i ile skąd i jak...
Jakiś prosty rotator banerów w 3-4 miejscach na stronie.
galeria z podziałem na kategorie, komentarze ocenianie
Możliwość dodawania i tworzenia prostych sond.
Szukajka.
Pogoda dotycząca Stegny na głównej w małej ramce, ew. po kliknięciu większą
szczegółową jakiś gotowiec.
Możliwość logowania się użytkowników... taki prosty system mailowy między użytkownikami takie Prywatne wiadomości. Żeby ja także mógł rozesłać do wszystkich informacje. Użytkownik po zalogowaniu ma dostęp tylko do dodawania ogłoszeń. Chyba, że system mailowy da się zintegrować z forum.
Bardzo prosty system ogłoszeń, żeby klient założył konto i miał możliwość wpisania prostego ogłoszenia z podziałem na kategorię... Sprzedam auto... itp... opis zdjęcie, nazwa, cena itp...
Prosty katalog firm: nazwa, adres, nip telefon ew. jedno zdjęcie
Archiwizację bazy danych do pliku z poziomu panelu
Instalacja phpBB lub innego forum na serwerze i integracja ze stroną aby było jedno logowanie i, żeby na stronie pokazywało 5 ostatnich wpisów z forum. Wszystko odpalone na moim serwerze...
wookieb
Cytat
nie mamy zbyt wielkich funduszy oferty przekraczające 1000zł netto będą odrzucane.

Ale co to obchodzi wykonawce? Coś musi kosztować odpowiednia kwote a za tyle to mozesz sobie wziac dzieciaka z gimnazjum, który będzie Ci się z tym męczył w cholere długo i w dodatku zrobi to źle. Zastanów się co ty piszesz bo na litość to raczej nas nie weźmiesz.
phpion
Cytat(krzysiekj @ 8.06.2010, 10:33:54 ) *
Obecnie grunt pali się pod nogami i termin wykonania jest 21 dni + 7 na poprawki. (...) Jako, że dopiero zaczynamy i nie mamy zbyt wielkich funduszy oferty przekraczające 1000zł netto będą odrzucane.

Pierwsze zdanie sugeruje, że szukasz podwykonawcy do projektu, na który się porwałeś bez odpowiednich umiejętności. Z drugiego zdania wynika, że to projekt dla ciebie. Skąd takie rozbieżności?

No i to co napisał ~wookieb: max 1000zł netto przy takiej liście wymagań? Kpina. Szukasz taniej siły roboczej, a nie programisty. Zapraszam na zlecenia.przez.net.
Cysiaczek
Cytat
Projekt graficzny jest i jest już zakodowany do HTML+CSS zostaje tylko oprogramowanie.

Czyli nic nie ma, bo cięcie laya to 1% pracy nad projektem.

Nie powinienem tego robić, ale poważnie rozważam usunięcie ogłoszenia. Niestety z autopsji wiem, czym się kończy zlecenie, gdy zleceniodawca nie ma pojęcia o branży i chciałbym oszczędzić takich doświadczeń innym.
krzysiekj
Cytat(Cysiaczek @ 8.06.2010, 12:26:22 ) *
Czyli nic nie ma, bo cięcie laya to 1% pracy nad projektem.

Nie powinienem tego robić, ale poważnie rozważam usunięcie ogłoszenia. Niestety z autopsji wiem, czym się kończy zlecenie, gdy zleceniodawca nie ma pojęcia o branży i chciałbym oszczędzić takich doświadczeń innym.

Dlaczego ogłoszenie ma być usunięte? bo jest wolny rynek i znajdzie się Gimnazjalista co zrobi za tą kwotę? Co Was to obchodzi jaka kwota. Jesteście drożsi to się nie odzywajcie. Nie szukam żadnego podwykonawcy. Jestem zleceniodawcą i szukam zleceniobiorcy. Właśnie otrzymałem info na priv, że jest chętny za tą kwotę. Ale nie dla Was to niepojęte. Wy byście chcieli 6000zł i różnicie się organizacją pracy i sztabem ludzi za których z mojego zlecenia zusy trzeba popłacić za całą firmę.

Cytat(wookieb @ 8.06.2010, 12:10:16 ) *
Ale co to obchodzi wykonawce? Coś musi kosztować odpowiednia kwote a za tyle to mozesz sobie wziac dzieciaka z gimnazjum, który będzie Ci się z tym męczył w cholere długo i w dodatku zrobi to źle. Zastanów się co ty piszesz bo na litość to raczej nas nie weźmiesz.

Jak Ciebie nie obchodzi to po co się odzywasz. Rozumiem, że szlag Ciebie trafia, że są ludzie, którzy wykonają takie coś za takie pieniądze i musisz się wyładować. Nie interesuje Ciebie moje zlecenie nie zabieraj głosu.
Theqos
A potem będzie
Cytat(krzysiekj)
Do tematu podchodzę już drugi raz, niestety poprzednicy którzy podjęli się wykonania z tego forum zawiedli. I zostałem na lodzie.

krzysiekj
Cytat(Theqos @ 8.06.2010, 13:34:05 ) *
A potem będzie

No i będzie i co z tego, przy takiej kwocie zdaję sobie sprawę że jest to ryzyko. W końcu jednak się uda i ktoś zrobi i nie zapłacę 6tyś. Zresztą nikt gwarancji mi nie da, że przy umowie na 6tyś nie będzie tak samo.
nospor
No ale co Was to obchodzi? Juz nie raz były dyskusje o tym. Ostatecznie skończyło się na tym, że forum jako takie nie będzie ingerowało w takie oferty. Należy się tylko cieszyć, że oferta opiewa "aż" na sumę 1000zł, bo przecież doskonale wiemy, że pojawiały się podobne oferty już za 50zł winksmiley.jpg

Cytat
A potem będzie
NIe wykluczone. Nie wykluczone również że autor tego tematu zdaje sobie z tego sprawę - jaka płaca taka praca - nam nic do tego

Jedyne co mi się tu nie podoba to dział - przenoszę.
phpion
Cytat(krzysiekj @ 8.06.2010, 13:48:45 ) *
No i będzie i co z tego, przy takiej kwocie zdaję sobie sprawę że jest to ryzyko. W końcu jednak się uda i ktoś zrobi i nie zapłacę 6tyś.

Nie wciskaj więc ludziom kitu, że termin goni bo z takim podejściem to widzę, że będziesz to ciągnął do skutku aż się uda za ten 1k. Gdyby termin naprawdę cię gonił to byś zapłacił wręcz stawkę wyższą niż (że tak to ujmę) rynkowa.

I na koniec mam pytanie: czy w jakikolwiek sposób rozliczałeś się z dotychczasowymi wykonawcami? Zapewne nie, nie pasowało ci/nie zrobili wszystkiego więc się pożegnałeś i tyle. Gdybyś płacił im kwotę adekwatną do wykonanej pracy (pod względem ilościowym i jakościowym) to w końcu zszedłbyś z pozycji pana i władcy. Nie wiem w jakiej formie dostawałeś dotychczasowe prace, ale jakaś forma rozliczenia chyba jednak by wypadała, prawda?

Jeszcze jedno: dziwisz się, że tak się tutaj pieklimy, przecież nas to nie dotyczy, kto chce niech robi. Z jednej strony racja. Ale powiedz mi czy nie ruszają cię akcje wyzysku pracowników w hipermarketach? Możliwe, że nie więc w takim razie gratuluję fantastycznej znieczulicy i wprost kalekiej krótkowzroczności nie sięgającej dalej niż czubek własnego nosa/interesów.

Tyle. Pozdrawiam.
krzysiekj
Cytat(phpion @ 8.06.2010, 14:11:08 ) *
Nie wciskaj więc ludziom kitu, że termin goni bo z takim podejściem to widzę, że będziesz to ciągnął do skutku aż się uda za ten 1k. Gdyby termin naprawdę cię gonił to byś zapłacił wręcz stawkę wyższą niż (że tak to ujmę) rynkowa.

I na koniec mam pytanie: czy w jakikolwiek sposób rozliczałeś się z dotychczasowymi wykonawcami? Zapewne nie, nie pasowało ci/nie zrobili wszystkiego więc się pożegnałeś i tyle. Gdybyś płacił im kwotę adekwatną do wykonanej pracy (pod względem ilościowym i jakościowym) to w końcu zszedłbyś z pozycji pana i władcy. Nie wiem w jakiej formie dostawałeś dotychczasowe prace, ale jakaś forma rozliczenia chyba jednak by wypadała, prawda?

Jeszcze jedno: dziwisz się, że tak się tutaj pieklimy, przecież nas to nie dotyczy, kto chce niech robi. Z jednej strony racja. Ale powiedz mi czy nie ruszają cię akcje wyzysku pracowników w hipermarketach? Możliwe, że nie więc w takim razie gratuluję fantastycznej znieczulicy i wprost kalekiej krótkowzroczności nie sięgającej dalej niż czubek własnego nosa/interesów.

Tyle. Pozdrawiam.

Termin goni, ale mogę go lekko naciągnąć. Tak rozliczałem się nie raz z ludźmi za drobne rzeczy, którzy odpowiadali na moje posty czy z tego forum czy z innego i nigdy nie było problemów. Faktycznie zdarzało się, że zleceniobiorca porzucił zlecenie bo (może go przerosło), ja nigdy nie byłem niewypłacalny. Kolego nie dziwię się, że się pieklicie bo sam działam w informatyce ale raczej w sprzęcie i mnie też wkurza np. allegro.pl, gdzie sprzedaje się sprzęt poniżej cen hurtowych. I co mam teraz każdemu pisać monologi jak jest a jak powinno być. Ja tracę przez allegro Wy tracicie przez Studenciaków i Gimnazjalistów jak to nazywacie. Trzeba sobie jakoś radzić.
Jak na razie nigdy nie wybierałem najtańszych ofert tylko takie pośrodku bo zdaję sobie sprawę z różnych jakości wykonania. Powiem, że jedna z ofert opiewała na 300zł nie wiem co bym za to otrzymał.
teutates
A ja Wam powiem, że zadanie super dla początkującego programisty... dobry wpis do CV, portal wygląda na taki, który trochę w necie powisi ale...

Jeśli nawet znajdzie się "pasjonat" biggrin.gif , który chce pracować miesiąc za ok 1,500 netto (1000 za 20 dni) jako programista.

Nie będzie to raczej programista, który faktycznie potrafiłby takiego typu zlecenie w tak krótkim czasie wykonać.

Osobiście zajmuję się tego typu zleceniami po godzinach, nawet założyłem firmę w tym celu i wiem, że zadanie jest niebanalne, a pieniądze banalne.

I będzie znowu identyczna sytuacja, ze za 1000 pln, zleceniobiorca zauważy, że jest lawina wymagań i zrezygnuje ze zlecenia marnując Pański czas.

Moim zdaniem, z całym szacunkiem, podstawia Pan sobie sam nogę.

wookieb
Cytat(teutates @ 8.06.2010, 14:30:38 ) *
Moim zdaniem, z całym szacunkiem, podstawia Pan sobie sam nogę.

Nie nazwałbym bym tego w ten sposób.
To się nazywa WYZYSK.
pyro
Matko... jak dla mnie to autor tematu ma tutaj rację. Nie chcecie brać się za to zlecenie - nie odzywajcie się. Fakt faktem to trochę mało jak na tyle wymagań w tak krótkim terminie, ale to jest taka typowa polskość - zbić, poniżyć, wyśmiać. Na zwrócenie uwagi autorowi tematu wystarczyłby jeden post, a dalsze są zbędne. Darujcie więc sobie przyjaciele, bo nie jesteście "twardzi" tylko najzwyczajniej w świecie wkurzający.
wookieb
Wiesz co by było gdyby wszyscy przejawiali twoją postawę?
Pracowałbyś za 1500 zł i nie wiedziałbyś, że możesz zarobić więcej. Po prostu taki "wyzysk" trzeba piętnować.
To, że wykonawca będzie miał przesrane na tym zleceniu to wiemy wszyscy, więc dlaczego mamy pozwolić by w ten sposób wykorzystywano ludzi?
To się nazywa znieczulica, która RÓWNIEŻ powinna być piętnowana.
krzysiekj
Cytat(wookieb @ 8.06.2010, 14:34:19 ) *
Nie nazwałbym bym tego w ten sposób.
To się nazywa WYZYSK.

WYZYSK kolego jest wtedy jeśli do czegoś zmuszam. W tej chwili ja grzecznie pytam czy znajdzie się chętny. Właśnie chętny jest 1000zł netto podpisujemy umowę o dzieło i w razie nie terminowości lub nie wykonania zadziała prawo Polskie. A Ciebie boli dalej fakt, że ktoś Ci zabrał robotę za którą przytuliłbyś 5tysi albo lepiej. Życie i wolny rynek niestety. A ja liczę się z ryzykiem.
phpion
Cytat(pyro @ 8.06.2010, 14:39:35 ) *
Nie chcecie brać się za to zlecenie - nie odzywajcie się.

Każdy ma prawo do wypowiedzenia własnego zdania, więc z jakiej racji tego zabraniasz?

Cytat(pyro @ 8.06.2010, 14:39:35 ) *
Darujcie więc sobie przyjaciele, bo nie jesteście "twardzi" tylko najzwyczajniej w świecie wkurzający.

To nie czytaj.

@autor:
Sam przyznałeś, że rozliczałeś się z poprzednimi zleceniobiorcami. Czy w takim razie jest to dla ciebie opłacalne? Wydajesz kasę (pewnie śmieszne kwoty, ale zawsze to kasa) za coś, co nie nadaje się do wykorzystania i nadal jesteś w kropce. Nie lepiej zapłacić więcej, a otrzymać porządny produkt? "Biednych ludzi nie stać na tanie rzeczy" - odnieś to do swojej sytuacji.

Cytat(krzysiekj @ 8.06.2010, 14:46:10 ) *
WYZYSK kolego jest wtedy jeśli do czegoś zmuszam.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wyzysk
Różnica jest jedna: brak przymusu. To co oferujesz to również wyzysk, ale za zgodą drugiej strony.

PS: nie, nie rozpaczam, że możliwe, że umknęło mi dodatkowe zlecenie za Xk - i tak nie mam na nie czasu.
wookieb
WYZYSK kolego jest wtedy jeśli do czegoś zmuszam.

Fakt, złe słowo smile.gif
A Ciebie boli dalej fakt, że ktoś Ci zabrał robotę za którą przytuliłbyś 5tysi albo lepiej. Życie i wolny rynek niestety. A ja liczę się z ryzykiem.

baaasmiley.gif
Tak jak pisałem, znieczulica. Życzę Ci abyś zawsze kupował z sklepie zepsutą żywność, urządzenia psujące się po drugim uruchomieniu itd...
Zajrzę za jakiś czas w ten serwis i pozwolę sobie PUBLICZNIE ocenić jak wygląda sytuacja.
krzysiekj
Cytat(wookieb @ 8.06.2010, 14:56:15 ) *
Fakt, złe słowo smile.gif

baaasmiley.gif
Tak jak pisałem, znieczulica. Życzę Ci abyś zawsze kupował z sklepie zepsutą żywność, urządzenia psujące się po drugim uruchomieniu itd...
Zajrzę za jakiś czas w ten serwis i pozwolę sobie PUBLICZNIE ocenić jak wygląda sytuacja.

Od razu zakładasz, że osoba która mi to wykona jest beznadziejna nie zna się i nic nie umie. To też nie w porządku. Może się okazać, że jest lepszym programistą od Ciebie i za jak to mówisz wyzysk otrzymam przyzwoity produkt. A że się dopiero rozwija dlatego jest tańszy bo nie płaci tak jak ty 800zł ZUSU
wookieb
Oczywiście, że jest lepsza, ale w krainie czarów smile.gif
No nic, czekamy na wyniki smile.gif
krzysiekj
Cytat(wookieb @ 8.06.2010, 15:08:03 ) *
Oczywiście, że jest lepsza, ale w krainie czarów smile.gif
No nic, czekamy na wyniki smile.gif

To żyj dalej w krainie czarów i naciągaj biednych ludzi na grubą kasę. To nie będzie wyzysk.
phpion
Cytat(krzysiekj @ 8.06.2010, 15:06:43 ) *
Od razu zakładasz, że osoba która mi to wykona jest beznadziejna nie zna się i nic nie umie.

Takie założenie można wysunąć z dość dużą dozą prawdopodobieństwa. Zazwyczaj jest tak, że w parze wysokimi umiejętnościami idzie odpowiednia cena. Programista to produkt jak każdy inny: im lepszy tym droższy. Jeżeli jednak nadal wierzysz w to co piszesz, to rodzi się pytanie: dlaczego poprzedni wykonawcy nie dali rady?

Cytat(krzysiekj @ 8.06.2010, 15:14:04 ) *
To żyj dalej w krainie czarów i naciągaj biednych ludzi na grubą kasę. To nie będzie wyzysk.

Biedni ludzie nie porywają się na stworzenie portalu.
krzysztof_kf
krzysiekkj ja się bardzo chętnie podejmę zlecenia nie uwierzysz jeszcze ci dopłacę biggrin.gif

1000 zł ? proponował bym ci iść na rynek może tam ktoś ci wykona .

EDIT chcesz wydać sumę aż z trzema zerami ? po co wejdź na allegro masz tam gotowe portale za nie całe 100 zł .
pyro
Cytat(wookieb @ 8.06.2010, 14:43:48 ) *
Wiesz co by było gdyby wszyscy przejawiali twoją postawę?
Pracowałbyś za 1500 zł i nie wiedziałbyś, że możesz zarobić więcej. Po prostu taki "wyzysk" trzeba piętnować.
To, że wykonawca będzie miał przesrane na tym zleceniu to wiemy wszyscy, więc dlaczego mamy pozwolić by w ten sposób wykorzystywano ludzi?
To się nazywa znieczulica, która RÓWNIEŻ powinna być piętnowana.

@wookieb, nie udawaj, że nie potrafisz czytać bo wiem, że potrafisz, ale najwyraźniej Ci się nie chce.

Cytat(phpion)
Każdy ma prawo do wypowiedzenia własnego zdania, więc z jakiej racji tego zabraniasz?

Nie zabraniam, możecie dalej bezsensownie powielać jedno i to samo. Chyba, że uważasz że taki kawałek kodu jest jak najbadziej sensowny i uzasadniony:

1. for($i=1;$i<=100;$i++)
  2. {
  3. $wypowiedz = 'Wypowiedz na temat';
  4. }
  5.  
  6. echo $wypowiedz;
  7.  
krzysiekj
Cytat(phpion @ 8.06.2010, 15:16:02 ) *
Takie założenie można wysunąć z dość dużą dozą prawdopodobieństwa. Zazwyczaj jest tak, że w parze wysokimi umiejętnościami idzie odpowiednia cena. Programista to produkt jak każdy inny: im lepszy tym droższy. Jeżeli jednak nadal wierzysz w to co piszesz, to rodzi się pytanie: dlaczego poprzedni wykonawcy nie dali rady?

Biedni ludzie nie porywają się na stworzenie portalu.

Poprzedni był tylko jeden, ostatni kontakt urwał się na haśle problemów w domu. Mnie nie interesuje, nie miałem umowy i nic nie mogę zrobić jak szukać kogoś innego. Dzisiaj dostałem umowę od zleceniobiorcy i wszystko wygląda w porządku. Co do jakości nigdy nie ma gwarancji widziałem już serwisy zrobione za pieniądze rzędu 3 tysięcy złotych, które można było wykonać za 500zł dokładniej i lepiej. W tej branży niestety sprawa wygląda tak, że na ile uda się naciągnąć klienta tyle się zarobi. Ja Was rozumiem siedzę w informatyce od 10 lat. Ale po jakiego groma czepiacie się mnie? Czepcie się studenta który zrobi mi produkt za 1000zł i Wam artystom zabiera $$$

No ty od razu na starcie miałeś miliony to się ciesz. Ja jestem biedny i się porywam. I mam nadzieję, że mi się uda.
Dopóki nie podpiszę umowy proszę o niezamykanie tematu.

Cytat(krzysztof_kf @ 8.06.2010, 15:51:07 ) *
krzysiekkj ja się bardzo chętnie podejmę zlecenia nie uwierzysz jeszcze ci dopłacę biggrin.gif

1000 zł ? proponował bym ci iść na rynek może tam ktoś ci wykona .

EDIT chcesz wydać sumę aż z trzema zerami ? po co wejdź na allegro masz tam gotowe portale za nie całe 100 zł .

Po co na rynek jak znalazła się osoba która mi to wykona.

Cytat(pyro @ 8.06.2010, 17:39:24 ) *
@wookieb, nie udawaj, że nie potrafisz czytać bo wiem, że potrafisz, ale najwyraźniej Ci się nie chce.

Nie zabraniam, możecie dalej bezsensownie powielać jedno i to samo. Chyba, że uważasz że taki kawałek kodu jest jak najbadziej sensowny i uzasadniony:

1. for($i=1;$i<=100;$i++)
  2. {
  3. $wypowiedz = 'Wypowiedz na temat';
  4. }
  5.  
  6. echo $wypowiedz;
  7.  

Zastanawiam się właśnie kolego o co oni się przyczepili. Ja dałem ogłoszenie, założyłem swoje warunki. Znalazła się osoba, która to wykona lada chwila będę miał podpisaną umowę, a im o co chodzi to nie wiem.
Spawnm
Dziwie się że czepiacie się Pana Krzysiekj ... płaci mało ale nie wymaga doświadczenia a daje do zrobienia stronę która dobrze będzie wyglądać w portfolio. Oferta jest ok dla ludzi którzy dopiero planują wystartować lecz nie mogą nigdzie dostać zlecenia. Wykonanie nie będzie fachowe z czego pewnie krzysiekj zdaje sobie sprawę , ale to już jego zmartwienie.
My cieszmy się że ktoś odważa się otworzyć drzwi jakiemuś młodemu programiście który uczy się obecnie na własnych błędach.
krzysiekj
Cytat(Spawnm @ 8.06.2010, 18:03:22 ) *
Dziwie się że czepiacie się Pana Krzysiekj ... płaci mało ale nie wymaga doświadczenia a daje do zrobienia stronę która dobrze będzie wyglądać w portfolio. Oferta jest ok dla ludzi którzy dopiero planują wystartować lecz nie mogą nigdzie dostać zlecenia. Wykonanie nie będzie fachowe z czego pewnie krzysiekj zdaje sobie sprawę , ale to już jego zmartwienie.
My cieszmy się że ktoś odważa się otworzyć drzwi jakiemuś młodemu programiście który uczy się obecnie na własnych błędach.

Trafiłeś w sedno kolego. Chciałbym się tylko zapytać co znaczy wykonanie nie będzie fachowe. Przecież tego nie będzie widać dla zwykłego odwiedzającego. Że panel będę miał skomplikowany, że sam będę musiał zmniejszyć zdjęcie w Photoshopie?? Nie wiem co może być jeszcze nie tak. Co znaczy słowo nie fachowo wykonać stronę. Bo layout grafika to rozumiem to liczy się estetyka, doświadczenie i dusza artysty pewnie też smile.gif, ale przy programowaniu? Ma działać i koniec. Ew. może działać trochę wolniej, ale my dopiero zaczynamy. Pewne rzeczy są do przyjęcia
patryczakowy
Również może być dziurawe jak ser smile.gif
krzysiekj
Cytat(patryczakowy @ 8.06.2010, 18:21:23 ) *
Również może być dziurawe jak ser smile.gif

Może tak być a nie musi. Rozumiem, że wszystko sprowadza się do kwestii bezpieczeństwa. Nie sądzę jednak, żeby od razu wszystkie roboty i pół świata hakerów zainteresowało się moją stroną. Będzie archiwizacja przeprowadzana codziennie. Jak będą problemy zleceniobiorca będzie usuwał. Jak z czasem portal zarobi może wyłożę 10tyś na "bezpieczną" stronę.
emp
Programista z moimi umiejętnościami lub większymi nigdy ci tego w tej cenie nie wykona, bo ma zawsze do wyboru lepiej płatne zajęcie. I tylko o to chodzi.

Dodam że nie rozumiem ekscytacji ceną. Należy stanowczo przerwać tą ekscytacje winksmiley.jpg
krzysiekj
Cytat(emp @ 8.06.2010, 18:30:34 ) *
Programista z moimi umiejętnościami lub większymi nigdy ci tego w tej cenie nie wykona, bo ma zawsze do wyboru lepiej płatne zajęcie. I tylko o to chodzi.

Dodam że nie rozumiem ekscytacji ceną. Należy stanowczo przerwać tą ekscytacje winksmiley.jpg

No i ok dlatego ja nie mam pretensji do nikogo o nic, a dyskutuję bo szlag mnie trafia na naszą polską mentalność zawsze jest źle chociaż danej osoby sprawa nie dotyczy. Ja nie ekscytuję się jedynie cieszę, że znalazłem kogoś kto mi to wykona.
teutates
Nie rozumiem, czemu mod nie zamknął wątku.

Kilka takich dyskusji i forum spadnie do poziomu grup php z goldenline, gdzie już teraz każdy kto coś znaczy wstydzi się wypowiadać...
Wykrywacz
Ale fajny topic!!

Obawiam się że to ty popełniasz polską mentalnością jednak krzysiekj. Nie mam zamiaru dupolić ci że 1k pln jest złe bo znajdziesz/znalazłeś frajera który ci to zrobi.
Problem jest zupełnie w czym innym, jak sądzisz czy ten "portal"(który jak sam zauważasz, będzie nie wygodny w użyciu z uwagi na prostotę napisania i pewnie sporą ilość błędów), będzie wstanie zaistnieć. Postęp w sieci idzie tak szybko, że prawdę mówiąc ta skromna funkcjonalność jaką opisujesz w założeniach projektu, przynajmniej w mojej opini nie da ci zarobić nawet na pokrycie tego 1k pln, które wydasz na programistę. Z dobrego serca podsuwam ci tą wątpliwość bo widzę że chcesz wbijać w konkurencję taką jak onet, msn,wp i wszystkiego duże portale zrobione za kupę pesos.

Co ci mogę poradzić. Weź swój 1k pln, swój szablon. I wydaj ten 1k pln, na to aby jakiś programista (a za ta kasę to już nawet nie będzie frajer), podpiął ci pod to np. Jomle albo Mambo, albo Drupala.
Jest tam chyba cała funkcjonalność którą chcesz aby ci napisać, z tą różnicą że zrobiona zajebiście dobrze, śmiem twierdzić tak dobrze że aby ją skopiować musiał byś wydać parędziesiąt tysiaków. No i do tego moduły cały czas dopisywane. Ponadto wszystko bezpieczne i z ogromnym wsparciem społeczności międzynarodowej, a co najfajniejsze są za free
bolverk
Cytat(krzysiekj @ 8.06.2010, 18:29:10 ) *
Rozumiem, że wszystko sprowadza się do kwestii bezpieczeństwa. Nie sądzę jednak, żeby od razu wszystkie roboty i pół świata hakerów zainteresowało się moją stroną.

Uważam że się mylisz. Hakerzy zawsze atakują najsłabsze punkty systemu. Jakikolwiek serwer na którym jest Twój portal jest takim właśnie systemem. A część takiego systemu jakim będzie Twój portal (tworzony przez osobę która być może będzie miała niskie pojęcie o zagrożeniach w sieci), będzie niezwykle podatny na ataki. Zważywszy na to ile oferujesz i na to ile wymagasz, Twoim zleceniobiorcą może być osoba o niskim doświadczeniu w dziedzinie programowania, i jak już napisałem o niskim pojęciu o zagrożeniach w sieci i niskim pojęciu o zabezpieczeniach przed nimi.
Wykrywacz
@bolverk to jakaś moda czy rajcuje cię wypisywanie tego co już ktoś napisał? Myślę że na joe monsterze spokojnie mógłbyś zrobić karierę w komentarzach.
krzysiekj
Cytat(Wykrywacz @ 8.06.2010, 22:25:02 ) *
Ale fajny topic!!

Obawiam się że to ty popełniasz polską mentalnością jednak krzysiekj. Nie mam zamiaru dupolić ci że 1k pln jest złe bo znajdziesz/znalazłeś frajera który ci to zrobi.
Problem jest zupełnie w czym innym, jak sądzisz czy ten "portal"(który jak sam zauważasz, będzie nie wygodny w użyciu z uwagi na prostotę napisania i pewnie sporą ilość błędów), będzie wstanie zaistnieć. Postęp w sieci idzie tak szybko, że prawdę mówiąc ta skromna funkcjonalność jaką opisujesz w założeniach projektu, przynajmniej w mojej opini nie da ci zarobić nawet na pokrycie tego 1k pln, które wydasz na programistę. Z dobrego serca podsuwam ci tą wątpliwość bo widzę że chcesz wbijać w konkurencję taką jak onet, msn,wp i wszystkiego duże portale zrobione za kupę pesos.

Co ci mogę poradzić. Weź swój 1k pln, swój szablon. I wydaj ten 1k pln, na to aby jakiś programista (a za ta kasę to już nawet nie będzie frajer), podpiął ci pod to np. Jomle albo Mambo, albo Drupala.
Jest tam chyba cała funkcjonalność którą chcesz aby ci napisać, z tą różnicą że zrobiona zajebiście dobrze, śmiem twierdzić tak dobrze że aby ją skopiować musiał byś wydać parędziesiąt tysiaków. No i do tego moduły cały czas dopisywane. Ponadto wszystko bezpieczne i z ogromnym wsparciem społeczności międzynarodowej, a co najfajniejsze są za free

Powiem szczerze, że wcale nie muszę na tym zarobić pieniędzy. Na upartego jak nie będzie, żadnego zysku portal przestanie istnieć i tyle. Zawsze mogłem sam zrobić coś takiego i ręcznie jechać strona po stronie we frontpage'u na początku. Ale stwierdziłem, że mogę wydać max 1000zł, żeby oszczędzić sobie zabawy i kombinacji. Nie stać mnie na więcej to po cholerę ktoś komentuje cokolwiek. Mam budżet 1000zł i co mam nic nie robić? Nie wolę coś zrobić z czymś zacząć. IBM też chyba zaczynał w garażu. Tyle ode mnie zleceniobiorca się znalazł można temat zamknąć.
mrok
Stawka - nie ma sensu komentować. Mi natomiast bardzo podoba się to ze wprost określiłeś max budżet. Czasami spotykałem się z zleceniodawcami, którzy oczekiwali niemal Allegro2, potem trzeba poświęcić trochę czasu żeby to jakoś wycenić, a na końcu nieśmiertelne "ale ja myślałam/em, że to dużo taniej będzie. W Twoim przypadku z góry wiadomo co i jak. Oby więcej takich ogłoszeń - z określonym budżetem.
Wykrywacz
Cytat
Powiem szczerze, że wcale nie muszę na tym zarobić pieniędzy. Na upartego jak nie będzie, żadnego zysku portal przestanie istnieć i tyle. Zawsze mogłem sam zrobić coś takiego i ręcznie jechać strona po stronie we frontpage'u na początku. Ale stwierdziłem, że mogę wydać max 1000zł, żeby oszczędzić sobie zabawy i kombinacji. Nie stać mnie na więcej to po cholerę ktoś komentuje cokolwiek. Mam budżet 1000zł i co mam nic nie robić? Nie wolę coś zrobić z czymś zacząć. IBM też chyba zaczynał w garażu. Tyle ode mnie zleceniobiorca się znalazł można temat zamknąć.

A ja jednak myślałem że produkuje się do kogoś rozumnego kto umie czytać i przynajmniej zastanowić się nad swoją idiotyczną koncepcją. W każdym razie we wcześniejszych postach nie sprawiałeś wrażenia ograniczonego.
Tak czy inaczej może lepiej najpierw dorosnąć zanim zabije się swoją świnkę z oszczędnościami z komunii.
ptq
SZYBKO --- TANIO --- DOBRZE

Możesz wybrać tylko 2 z 3.

Wybrałeś szybko i tanio, już wiesz czego nie będzie winksmiley.jpg
krzysiekj
Cytat(Wykrywacz @ 10.06.2010, 11:20:12 ) *
A ja jednak myślałem że produkuje się do kogoś rozumnego kto umie czytać i przynajmniej zastanowić się nad swoją idiotyczną koncepcją. W każdym razie we wcześniejszych postach nie sprawiałeś wrażenia ograniczonego.
Tak czy inaczej może lepiej najpierw dorosnąć zanim zabije się swoją świnkę z oszczędnościami z komunii.

Skąd Ty się urwałeśquestionmark.gif Sam masz idiotyczne koncepcje. Tak czy siak życzę Ci powodzenia w twoich koncepcjach. Szkoda, że w tym kraju zawsze znajdą się najmądrzejsi, którzy zrobili by coś inaczej/lepiej. Co Ciebie/Was obchodzą moje pieniądze i to jak je ulokuję...? Ja od siebie rzuciłem hasło na które dostałem odpowiedzi. Ludzie, którzy mi odpowiedzieli wyglądają konkretnie, a że są studentami/młodziakami to już nie mój problem. A wy dorabiacie sobie ideologie próbując przekonać mnie, że lepiej jest wydać 5000zł. Na pewno macie rację przyznaję, ale ja nie mam 5000zł!

Cytat(ptq @ 10.06.2010, 11:35:55 ) *
SZYBKO --- TANIO --- DOBRZE

Możesz wybrać tylko 2 z 3.

Wybrałeś szybko i tanio, już wiesz czego nie będzie winksmiley.jpg

Po rozmowach ze zleceniobiorcą, sam zleceniobiorca ustalił termin prac. Więc ja wybrałem TANIO i DOBRZE winksmiley.jpg

TEMAT MOŻNA ZAMKNĄĆ ZLECENIOBIORCA ZNALEZIONY!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.