Kwestia obiektowości
Obiekty w PHP3? Dodaj że równie dobrze można używać obiekty w assemblerze. W końcu OOP to tylko paradygmat... Co do PHP5, to pomijając niedoróbki w PHP 5.2, które poprawiono w wersji 5.3, model jest nadal kiepski. Po co w języku typowanym i dynamicznym interfejsy? Java pochodzi z innej, bo zarówno ścisłej jak i statycznie typowanej bajki. Interfejsy służą za sygnatury do kontraktu dla klas. W języku dynamicznie i słabo typowanym to ma niewielki sens.
Ogólnie
model oparty na interfejsach i klasach abstrakcyjnych nie nadaje się do budowania modułów zgodnie z zasadą DRY (Don't Repeat Yourself). Interfejsy co prawda pozwalają na wielokrotne dziedziczenie, ale co z tego można złozyć, skoro
interfejsy tylko sygnatury do metod, a nie jakiś użyteczny kod? Taki kod trzeba dopiero napisać. Np. można by jakieś wspólne części wstawić do klasy abstrakcyjnej, ale to jest też mało użyteczne, bo końcowa klasa nie może sobie dziedziczyć po wielu klasach abstrakcyjnych. Równie dobrze można kod implementować w normalnej klasie. Czy abstrakcyjna, czy nie,
nie może być użyta w wielokrotnym dziedziczeniu. A te które mogą, czyli interfejsy, nie mogą mieć implementacji i klasa która jej nie dostarczy w ogóle nie może być używana. Słowem - kiepska sytuacja. Nie ma jak budować sobie modułów z których, niczym z cegiełek, można by poskładać sobie różne obiekty.
Ruby takich problemów nie ma, bo nie ma ograniczeń klas abstrakcyjnych (które nie moga być wielodziedziczone) ani interfejsów (które nie mogą posiadać żadnej implementacji), ani wielodziedziczenia (więc nie ma problemu diamentu). Ruby może dziedziczyć po jednej klasie, ale każda klasa może być domieszkowana dowolną ilością modułów (przy czym można wciągnąć metody z modułu jako metody klasowe lub instancji do jest wygodne) Same moduły nie mogą posiadać konstruktora ani nie można stworzyć instancji obiektu na ich bazie. Ale o to chodzi, o to aby można było składać większy kod z mniejszych, dobranych wedle uznania klocków.
Co do wielowątkowości, do te wcześniejsze
green threads nie są aż takie złe, bo np. pozwalają na odpalenie napisanie wielowątkowego kodu nawet pod systemem, który w ogóle tego nie wspiera wielowątkowości. Co do zastosowań, to wątki może nie są zawsze potrzebne do pisania współbieżnego, ale na pewno przydają się do aplikacji korzystających z z rozbudowanego, graficznego GUI. Albo do pracy z systemami które nie potrafią forkować procesów (np. Windows).
Co do Erlanga, to raczej nie wyobrażam sobie napisania aplikacji desktopowej w Erlangu.

To język stworzony do specyficznych zastosowań. Jest też językiem pure FP (czysto funkcyjnym). Nie ma nie tylko semaforów i wpółdzielenia zasobów ale też
nie posiada w ogóle zmiennych (są tylko jednorazowe przypisania)
ani pętli (pętle realizowane są za pomocą rekurencji). Nie mówię, że to źle czy dobrze, ale na pewno bardzo inaczej się tak pisze. Także pisanie jakiegoś niebanalnego kodu w pure FP wcale nie jest łatwe, bo najczęściej nie da się tak całkiem obyć bez I/O i innych elementów, które z definicji nie mogą być traktowane jako pure (a monady nie są wcale takie proste do zrozumienia dla każdego). Trochę bardziej pragmatycznym podejściem charakteryzuje się Clojure. Jes językiem funkcyjnym i posiada niemutowalne struktury, ale umożliwia dostęp do obszarów współdzielonych za pomocą ST (pamięci transakcyjnej). Właściwie Clojure wymusza (na poziomie składni) objęcia transakcją każdej operacji tego typu.
Cytat(Zyx @ 2.09.2010, 21:27:16 )

Ja jestem świadomy wad PHP i nie robię z tego wielkiego halo
No to też wiesz, że PHP nadaje się może do pisania wizytówek, ale do kodu bardziej złożonego, już tak sobie. Byle fatal error rozłoży ci każdą aplikacje PHP na łopatki. I to się nie zmieniło do dziś.

Jak każdy wie, kto trochę więcej siedzi w temacie PHP, piszesz wielkie głupoty. Poczytaj sobie, czym jest CGI, a później zajrzyj do dokumentacji PHP i poczytaj, jak PHP współpracować może z serwerami WWW.
A ty w ogóle potrafisz czytać ze zrozumieniem?
Nie pisałem o tym, że za każdym requestem, kod źródłowy skryptu PHP jest ładowany do pamięci, ale o tym, że
za każdym razem PHP musi tworzyć od nowa wszystkie obiekty. I tego nie zmieni żaden mod_php, fast_cgi czy akcelerator. A inaczej nikt nie pisze w PHP bo ma beznadziejny GC.

Rasmus Lerdorf już od wielu lat pełni jedynie drugorzędną rolę przy pracach nad PHP. Ostatnią wersją, którą faktycznie tworzył, było PHP/FI 2.0...
Chcesz powiedzieć, że twórca PHP sam nie wie czym jest jego dzieło i teraz bredzi na jego temat?

Cytat(thek @ 3.09.2010, 00:13:43 )

Fakt, że przepisano część kodu obiektowego, ale tylko się cieszyć. Poza tym zmiany nie są ogromne, bo inaczej by się ludzie pochlastali na kompatybilności wstecz. Developerzy RoR podchodzą tutaj "na wariata trochę" z tego co wiem. Trzeba uważać na wersje bo można się obudzić z ręką w nocniku po update'cie.
Co ty za idiotyzmy wypisujesz? Ruby miał swój model obiektowy od samego początku. Nie odróżniasz języka (Ruby) od aplikacji (Rails)? Nie wiem o co ci chodzi. PHP przecież nie jest wcale w pełni kompatybilny nawet ww ramach tej samej wersji PHP5. Pamiętam jak sam pisałem maila do developerów MacPorts aby jakoś inaczej oznaczali pakiety do PHP 5.2 i 5.3 bo są znaczące rożnice w działaniu modelu obiektowego i przypadkowa aktualizacja do PHP 5.3 może uwalić niejeden kod.
Co do zarzutów o fanatyzm i przekręcanie "mnóstwa rzeczy". Jak widzę taki "kociokwik" to nie wiem czy to jest jeszcze śmieszne, czy tylko żałosne. Za trudno coś napisałem, czy co?
Co wg ciebie zostało przekręcone??Dlaczego też chcesz abym to ja się skupiał wadach Ruby'ego? Ja tylko skomentowałem parę idiotyzmów wypisywanych pod adresem tego języka. Np. te odnośnie hostingu. Nigdzie też nie twierdzę, że Ruby to najlepszy język pod niebiem. Choć jest całkiem niezły, owszem. Na pewno dużo lepszy od PHP.

Wszędzie tylko JRuby to, tamto, JVM i GC JAVA super wypas. Tak jakby Ruby był jakimś ubogim kuzynem języka JAVA i wciąż się musi nią podpierać.
No niezupełnie. Przecież
JRuby to ta sama semantyka języka co Ruby. Inna jest tylko
implementacja. Ruby 1.8 MRI i Ruby 1.9.2 YARV napisano w C, ale już JRuby w Javie, IronRuby wńMacpo C#, MacRuby w Objective-C, MagLev w Smalltalku, Rubinius, hehe, w Ruby (i dziwiłbyś się jak potrafi być szybki, ma JIT i wirtualną maszynę, używa tylko loadera w C++). Ale to wszystko to nadal ta sama składnia Rubiego ale różne implementacje.
Ruby on Rails 3.0 pójdzie przecież zarówno pod Ruby jak i JRuby. Funkcjonalność masz tą samą. Inne tylko możliwości. W JRuby podoba mi się, że nie ma ryzyka, że czegoś zabraknie. Ale dopóki nie dojdziesz do tego momentu, nie potrzebujesz siegać po JRuby. Ja miałem raz taką sytuację w pracy, że klient zażyczył sobie używania Oracle. To były czasy przed Rails 2.0 i nie mogłem wtedy znaleźć dobrego sterownika. Przełączyliśmy się na JRuby i problem zniknął dzięki doskonałym sterownikom JDBC. Teraz rozumiesz? Chodzi o możliwości. W PHP jak nie znajdziesz jakiejś biblioteki, to jesteś zablokowany. W Rails, przełączam się na JRuby i znajdę wszystko. Tak nie masz w PHP.

programiści Ruby'ego mają znacznie mniejsze środowisko i znacznie mniej własnych rozwiązań, bazując częściowo na innych, wydajniejszych językach
Np. czego wg ciebie brakuje? Bo nie rozumiem o co ci chodzi co do tych rozwiązań. Skoro PHP ma ich więcej, to powiedz, czemu nawet pehapowcy stosują Capistrano? Podpowiem; bo nie ma nic tak dobrego dostępnego w PHP?

Poza tym (opcjonalne) bazowanie na takiej platformie JVM nie jest wcale niczym złym. Dobrym przykładem jest Scala, która w ogóle nie przedefiniowała wielu funkcji do operacji na stringach - po prostu korzysta z gotowych, javowych.

Ruby jest wolniejsze od JRuby, a więc o czym my tu mówimy.
Wolniejszy jest stary Ruby 1.8. Nowy Ruby 1.9.2 ma mniej więcej taką samą szybkość (w zależności od benchmarku, czasem jest szybszy, czasem wolniejszy, ale trzeba dodać że JRuby jeszcze nie jest w pełni optymalizowany wydajnościowo). No i trzeba dodać, że Ruby 1.9.2 jest tak szybszy zarówno od PHP jak i Pythona. BTW, najszybszym językiem dynamicznym jest, z tego co się orientuję Clojure - wielu benchmarkach ma wydajność taką jak Java. Klasy Javy są klasami Clojure i odwrotnie. JRuby ma mieć to samo już wkrótce.

Rubym samym w sobie czy jego portach na inne języki? Równie dobrze mozna by rzucać projektami około-php owymi jak spomniane PHP-GTK i masą innych.
PHP-GTK to biblioteka graficzna, a nie jakaś inna implementacja PHP. JRuby zaś to po prostu Ruby, tylko zaimplementowany w Javie. Inną implementacją PHP jest co najwyżej Xercus lub HipHop (choć ten ostatni to już jest raczej fork
innego języka, bo nie jest już w pełni kompatybilny z PHP na poziomie składni).