Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html] Tworzenie menu bocznego za pomocą ramek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
aras16
Witam, mam do zrobienia mini strone. Chce zrobić menu lecz nie wiem jak sie za to zabrać (Zawsze robilem to w php, teraz nie mam serwera z jego obsluga).
Strona wygląda tak
  1. <!DOCTYPE html
  2. PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
  3. "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
  4.  
  5. <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
  6. <meta name="Authoring-tool" content="Pajaczek NxG PRO v5.9.3" />
  7. <meta name="Description" content="Opis dokumentu" />
  8. <meta name="Author" content="Autor dokumentu" />
  9.  
  10. <title>Tytuł dokumentu</title>
  11. </head>
  12. <div style="background-color:red"><h1>Ciągniki rolnicze</h1></div>
  13. <table border="2" cellpadding="0" cellspacing="0" width=100%>
  14. <tr>
  15. <td width="250px"><a target="strona" href="ursus1.html">Ursus 1</a></td>
  16. <td rowspan=3>
  17.  
  18. </td>
  19.  
  20. </tr>
  21. <tr>
  22. <td><a target="strona" href="ursus2.html">Ursus 2</a></td>
  23.  
  24. </tr>
  25. <tr>
  26. <td>Ursus C-385</td>
  27.  
  28. </tr>
  29.  
  30. </body>
  31. </html>

Chciałbym aby po kliknięciu na jeden z linków z lewej strony, pojawiala sie strona w kolumnie prawej (
  1. <td rowspan=3>
  2.  
  3. </td>
).
Z gory dzieki za pomoc
pozdrawiam smile.gif
kartin
http://osiolki.net/tabelki/ - jak strona zacznie działać to koniecznie poczytaj, z pewnością się przyda.
Dodatkowo: Dlaczego ramki są złym pomysłem

Ogólna idea na rozwiązanie twojego problemu to stworzenie wielu stron (ursus1.html, ursus2.html, ...), które będą różniły się tylko treścią.
aras16
Wiem ze tabelki i ramki są złe, że lepiej by bylo zrobić to na divach i w PHP. Tylko, że to jest strona na zaliczenie i chcialbym to zrobić szybko na ramkach, sek w tym że nie umiem zrobic tego menu, zeby te strony ursus1, ursus2 wczytywaly sie w prawej kolumnie .
kapuch
Cytat(aras16 @ 14.06.2010, 22:00:17 ) *
Wiem ze tabelki i ramki są złe, że lepiej by bylo zrobić to na divach i w PHP. Tylko, że to jest strona na zaliczenie i chcialbym to zrobić szybko na ramkach, sek w tym że nie umiem zrobic tego menu, zeby te strony ursus1, ursus2 wczytywaly sie w prawej kolumnie .

Zrob to na starych frame'sach http://www.kurshtml.boo.pl/html/znacznik_frame,ramki.html
Proste i na zaliczenie akuratne.
1 FRAME 10-20% szerokosci (menu)
2 FRAME 80-90% szerokosci okna (tresc), w Menu bedziesz zmienial tylko src dla Tresci.
aras16
Zrobiłem z lewej strony menu, z prawej wyświetlajace sie kilka stron.
Jak zrobić nagłowek h1 nad tymi dwiema sasiadującymi ramkami ?
kapuch
Cytat(aras16 @ 14.06.2010, 22:46:18 ) *
Zrobiłem z lewej strony menu, z prawej wyświetlajace sie kilka stron.
Jak zrobić nagłowek h1 nad tymi dwiema sasiadującymi ramkami ?

Wstaw go przed FRAME'ami winksmiley.jpg

"z prawej wyświetlajace sie kilka stron."
Mam nadzieje ze zrobiles to na zasadzie:
  1. <a href="jakas_podstrona.html" TARGET="ramka_tresc">Link 1</a>

a ramce nadales NAME="ramka_tresc".
aras16
Jak wstawie znacznik h1 przed frameset to sie wyswietla znacznik <h1>, a ramki sie nie wyswietlaja, jak wstawie h1 w srodku frameset to ramka sie wyswietla, a h1 sie nie wyswietla ;/
evolucja
Przy okazji, co to za rodzynek znalazłeś bez php?
kapuch
Cytat(aras16 @ 14.06.2010, 23:37:44 ) *
Jak wstawie znacznik h1 przed frameset to sie wyswietla znacznik <h1>, a ramki sie nie wyswietlaja, jak wstawie h1 w srodku frameset to ramka sie wyswietla, a h1 sie nie wyswietla ;/

Masz racje, sorry za zla rade, ale bardzo dawno nie korzystalem z FRAMEsow, a jak korzystalem, to tylko z jednego 100% na 100% do maskowania adresu, wiec zapomnialem na jakiej zasadzie one dzialaja - tzn. FRAME dzieli okno przegladarki, a nie dokument html (jak np. tabela), dlatego nie da sie nic wstawic przed FRAMESET.
Musisz to zrobic trzecia ramka, ktora dasz na 100% szerokosci i powiedzmy 50px wysokosci (poziomy FRAME), a dopiero pozniej dasz to menu i tresc.
Moze da sie to inaczej zrobic, ale w to watpie.

PS. Moze w Twoim przypadku, lepiej/latwiej bylo by uzycie poprostu IFRAME, jako okienka z trescia (ustalony rozmiar i pozycja) ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.