Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Rejestracja programu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
projektGraf
Witam
Mam napisanych kilka programów. Chciałbym im teraz zrobić aktywację czy też rejestrację.
I teraz pytanie, jakbyście zrobili rejestrację swojego programu. Oczywiście formularz rejestracji mam, product key itd. Problem że nie wiem jak przesłać dane na mój serwer lub do mojej bazy.

Pozdrawiam
zend
soap, xml-rpc, json, xml, http - do wyboru do koloru
misiek08
Ja rejestrację robiłem na zasadzie zapytania na jakiś adres PHP i zwracania jakiegoś wymyślonego kodu. Nie 1 albo 0 tylko np. 1n3u5n dla potwierdzenia i 134n13i4 dla negacji. Reszta wyników blokowała program na danym komputerze.
projektGraf
Przy okazji nasuwa mi się drugie pytanie, jak zabezpieczyliście swoje programy przed kradzieżą. Zdaję sobie sprawę że tak do końca się nie da zabezpieczyć, wystarczy przeanalizować kod i po sprawie, ale warto ludziom utrudnić życie.

Pozdrawiam
misiek08
Zapisy głęboko w rejestrze, w kilku miejscach. Najpierw przy instalacji wpisujesz tam, że jest niezarejestrowana albo demo, a potem ewentualnie po rejestracji już dajesz info o licencji i sprawdzasz ją przy każdym włączeniu. Pozwala to wpisać tylko raz kod i można program usuwać, aktualizować, a licencja cały czas będzie.
yevaud
mozesz tez potraktowac aplikacje czyms takim: http://www.zend.com/en/products/guard/
misiek08
Ja obstawiam jednak, że koledze chodzi o aplikacje instalowane na komputerze, a nie internetowe. Ja właśnie o takich "offline" piszę.
yevaud
kolega pisal w "PHP" dlatego uznalem ze jego aplikacje sa pewnie w php pisane smile.gif

co do samego zabezpieczania to mam mieszane uczucia, tym bardziej ze ewentualne bledy w procedurze zabezpieczajacej sa wyjatkowo deprymujace smile.gif

moim zdaniem zamiast zabezpieczac dostep do aplikacji, lepiej jest zabezpieczyc dostep do supportu smile.gif np. ludzie sie rejestruja u Ciebie na stronie i dostaja support pod postacia nowych wersji aplikacji, łatek, porad itp. Dzieki temu nie odcinasz sie od piratow, tylko dajesz im prosta droge jak ulatwic sobie zycie smile.gif piraci to zwykle ludzie wygodni, jesli moga zaplacic te pare groszy i miec lepiej dzialajaca aplikacje to zrobia to, wycinanie potencjalnego klienta juz na starcie wcale nie jest dobre smile.gif
projektGraf
Chodzi mi tylko o aplikacje php. Tak jak pisałem wcześniej mam napisanych kilka programów, między innymi sklep internetowy. Zaczołem sprzedaż w styczniu, do tej pory sprzedałem 84 licencje. Ostatnio grzebiąc po allegro zobaczyłem że jakiś dupek (przepraszam za określenie tego człowieka, ale inaczej się nie go nazwać), sprzedaje mój sklep, i sprzedaje go za grosze. (180 PLN). Napisałem do allegro, zgłosiłem kradzież programu na policji itd. Ale z tego co widzę trzeba jakoś zabezpieczyć program właśnie przed takimi osobnikami. Wiem że skutecznie się nie da, bo dobry programista zawsze to znajdzie i skasuje. Ale czy dobry programista kradł by komuś program?questionmark.gif Dlatego wpadłem na pomysł rejestracji i zabezpieczenia swoich programów, i dlatego też pytam się braci internetowej jak zabezpieczają się przed takimi osobnikami.

Pozdrawiam
misiek08
ionCube, Zend Guard.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.