Witam.
Nie będę się rozpisywał tylko od razu do rzeczy. Stworzyłem stronę, oto pliki:
- index.php - tutaj znajduje sie formularz, w przycisku akceptujacym formularz dalem onclick='funkcjajakas()'
- skrypt.js - tutaj jest AJAX i Javascript
- wyslij.php - tutaj jest PHP i MySql, wykonuje sie gdy użytkownik uzupelni formularz, walidacja javascriptem, potem AJAX wysyla informacje do tego pliku i tu sie wykonuje php/mysql
Czyli jeszcze raz, jestem na www.strona.pl/index.php, wypełniam formularz, klikam "ok", wykonuje sie funkcja JS sprawdzajaca czy pola sa uzupelnione, jesli tak to wysyla AJAXem dane do pliku wyslij.php i tam sie wykonuje skrypt, czyli formatuje zapytanie do bazy i je wysyla. Potrzebne mi jest także IP użytkownika do bazy, więc w tym pliku pobieram to IP i dodaje je do zapytania. Ale, no właśnie. Nie pobiera o dziwo IP użytkownika tylko jakieś inne, i to jest chyba wina tego, że nie ja jestem na stronie wyslij.php, tylko AJAX (wiem, głupio to brzmi), on wykonuje swoją pracę w tle. Pomyślałem żeby IP użytkownika pobrać już w index.php, a potem go jakoś przekazać AJAXem do wyslij.php. Chyba takie rozwiązanie będzie najlepsze, no nie? I jak najlepiej je przesłać? Może stworzyć pole w formularzu niewidoczne z wartością IP?