Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Powiadomienia (sciana) jak na Facebooku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
vadergb
Witam,

Ostatnio zastanawialem sie jak zrobic takie powiadomienie/sciane jak na FB i napotkalem na pewien problem.

mianowicie mam tabele np powiadomienia i je pobieram

i tutaj mam problem - jak odczytac te akcje zeby bylo wydajnie, jak je zapisac.

zauwazmy ze mamy rozne akcje:
1. ktos zostal kogos przyjacielem
2. ktos sie zatagowal na zdjeciu
3. ktos dodal zdjecie
4. ktos dodal film
5. ktos cos napisal na scianie
...
itd.

i kazda akcja inaczej jest pokazana, inaczej wyswietlana, inne informacje zawiera.

czy robic cos na zasadzie ze w tabeli powiadomienia dodac pole "tekst" - i tam na sztywno wklepac html ze wszystkim do powiadomienia. wtedy przy robieniu selecta i wyswietlaniu robimy echo - szybkie - ale daje nam mala swobode zmian i zajmuje duzo miejsca w bazie danych.

2 sposob to mozna zapisywac np ID akcji + typ i odwolywac sie do calkiem innych tabel. Tylko wtedy nie pobierzemy tych danych 1 zapytaniem. Mozna wtedy pobrac kazdy status z osobna i potem to polaczyc w jednosc. albo pobrac powiadomienia i robic zapytanie w petli while(co moze zabic serwer ... )

Jak macie jakis pomysl jak to ugryźć to prosilbym o pomoc. Jak zapisac najlepiej do bazy te dane i potem jak je odczytac zeby to bylo szybkie i latwe...

Myslalem dlugo i nie moge wymyslec.

pozdrawiam
Agares
Ja bym zapisywał do bazy zserializowane obiekty/tablice. HTML w bazie tam gdzie można go uniknąć to zło i dzieło szatana winksmiley.jpg.
fander
Witam

A jak wygląda twoja tablica z powiadomieniami ?
zelu
Zrób tak jak FB smile.gif Skorzystaj z nierelacyjnej bazy danych. Jest dużo bardziej wydajna.

Wydaje mi się, że wtedy zapisywana jest po prostu cała treść wiadomości, bo rozmiar pola (tym bardziej, że stosunkowo małego dla nierelacyjnych baz danych) nie ma dużego znaczenia

vadergb
Zauwazcie tylko ze na FB jest chyba pobierane to z bazy danych ...

Jak zedytujesz np wydarzenie (np. dodasz/zmienisz zdjecie/plakat) to na scianie tez sie zmienia - wiec musi informacje o wydarzeniu na sciane pobrac z bazy danych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.