Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z tlem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
drtom
Witam,

Mam pytanie jak zrobic cos takiego w css jak na zalaczonym przykladzie, poczatkuje z cssem i nie mam pojecia jak to zrobic.

Chodzi mi o to ze u gory i dolu sa linie, ktore zanikaja ku srodkowi, i zeby to sie ladnie rozszerzalo w miare zwiekszania tekstu.
Wiecej tekstu to wiecej tego srodka bez linii.

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam
erix
Najprościej wrzucić w dwa divy całość i rozdzielić tło na dwa obrazki -> jeden przypisujesz do pierwszego, drugi analogicznie (tylko przyklejasz do dołu).

Idealnie by było skorzystać z pseudoklas before/after, ale z tym jest troche zabawy, zwłaszcza jeśli chodzi o IE6...
drtom
Dzieki erix,

Niewiem czy dobrze zrozumialem, jesli zrobie 2 divy jeden pod drugim i do nich przypisze obrazki podzielone, to uzyskam to ale jak automatycznie bedzie sie to rozszerzalo po wprowadzaniu wiekszej ilosci tekstu?

Nie znam sie za bardzo na css, pewnie zle to zrozumialem :/ Jesli mozesz to prosze o jakis przykladowy kod.

Pzdr.
erix
Nie jeden pod drugim, tylko jeden w drugim:
Kod
+-------------------+
|+=========+ |
|| sdfasdfasdfas| |
|+=========+ |
+-------------------+

Przykładowego kodu nie dostaniesz, musisz sam załapać. winksmiley.jpg
drtom
kombinuje i nie wychodzi mi to :/
chcialbym aby ten tekst wchodzil w te ramki na gorze i dole i nie mam pojecia jak to zrobic w css. jak robie vertical align bottom to i tak na dol nie schodzi :/

Jesli ktos moze to prosze o pomoc

Z gory dzieki.
SHiP
  1. <div id="gora">
  2.  
  3. <div id="tekst">
  4.  
  5. </div>
  6. </div>

1. #gora{ background: url('gora.png') top left no-repeat;}
  2. #tekst{ background: url('dol.png') top left no-repeat; padding: 20px;}

Mniej więcej coś takiego... W CSS3 jest możliwość określania wieloelementowego tła ale przeglądarki średnio to obsługują...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.