elliot
6.07.2010, 18:55:28
Witajcie,
Trochę czytałem na ten temat. W wielu wypowiedziach przewija się, że najlepiej zacząć od C++, bo składnia i możliwość poznania jak to wszystko "działa od środka". stwierdzeniem, że nauka C++ to strata czasu - i sam przyznam dlatego, że nie chce mi się poświęcać czasu na jego naukę, tylko raczej spoglądam poprzez pryzmat jego użyteczność na dzień dzisiejszy.. pryzmat jego użyteczność na dzień dzisiejszy..
Waham się pomiędzy PHP a właśnie Ruby. Wiem, że PHPowcy często po kilku latach pisania w tym języku porzucają go na rzecz Ruby. Dlatego, może najpierw PHP, choć z drugiej strony nie popełniając ich błędu od razu zacząć od Ruby?
czuczu1024
6.07.2010, 19:35:11
Czy C++ to strata czasu, no nie powiedziałbym. C++ służy do zupełnie innych rzeczy niż php czy Ruby, więc jeśli chcesz rworzyć wykonywalne aplikacje to bez C++ ciężko Ci będzie ujechać.
Co do php czy ruby... Lepiej zacząć od PHP. Prostsza składnia, łatwiej się odnaleźć w kodzie, można pisać strukturą, choć nie polecam. Jeżeli natomiast masz pojęcie o OOP, rozumiesz jego logikę to polecam Ruby. Składnia zwięzła, pełna obiektowość. Choć jest stosunkowo młodym językiem to ma już porządny support. Za Rubym moim zdaniem przemawia przede wszystkim pełna obiektowość, nie dopuszcza on już możliwości tworzenia połamanych dziwolągów znanych wszystkim dobrze ze struktury.