Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]CMS koncepcja pytanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dominbik
Witam !
Próbuję napisać dla siebie w ramach trenowania sobie głównie PHP taki mały CMS z systemem Newsów i Komentarzy i mam takie pytanie odnośnie mojej koncepcji - czy jest dobra ?;
Jak to najlepiej zrobić ?

Będą tam kategorie więc newsy do jednej tabeli z ID, Kategoria, Data, Autor, Tresc itp...
Komentarze do osobnej tabeli z ID, tresc, art_id, nick, data, ip, e-mail, zatwierdzono itp...
i wszystkie ustawienia np. kolory, itp... do osobnej tabeli

i potem w kategorii A wyświetlam tylko newsy które mają w polu Kategoria 'A' ? A do tego newsa tylko komentarze o właściwym art_id

Jak myślicie czy to jest dobre rozwiązanie ? Ma to wogle prawo działać ?

Pozdrawiam
Barcelona
Naturalnie że ma to prawo działać, tabele w bazie danych robisz sobie jak Ci się podoba, ważne jest tylko odpowiednio się do nich odwołać.
Ja osobiście zrobiłbym podobną skrukture tabel smile.gif
Powodzenia
Dominbik
ok dzięki też mi się wydaje że na początek to najlepsze rozwiązanie. Tym bardziej że w panelu administratora chciałbym w jednej karcie mieć wszystkie newsy ze wszystkich kategorii więc tym bardziej trzymanie tego w jednej tabeli mi odpowiada. Analogicznie tak chciałbym robić z komentarzami. Ale jak ktoś miałby lepszy pomysł to proszę napisać bo to dla mnei ważne.

Pozdrawiam
Crozin
Kategorie powinny być również w osobnej tabeli.
Dominbik
Cytat(Crozin @ 7.07.2010, 13:01:50 ) *
Kategorie powinny być również w osobnej tabeli.

Czyli dodatkowa tabela na Kategorie ? żeby np. w panelu administratora można było dodawać nowe itp.. tylko mam pytanie; jakie pola powinny się tam znaleźć oprócz takich przykładowych; Nazwa, publiczna/ukryta, opis ?

Podsumowując 4 podstawowe tabele;

-Newsy z ID, Kategoria, Data, Autor, Tresc
-Komentarze z ID, Tresc, Art_id, Nick, Data, IP, e-mail, zatwierdzono/niezatwierdzono
-Ustawienia ...
-Kategorie Nazwa(zgodna z polem Kategoria w tabeli Newsy), publiczna/ukryta/ opis

ew np. księga gości jeszcce ;p

potem wyświetlam z tabeli Kategorie do odpowiednich kategorii newsy o odpowiednim polu 'Kategoria' i do tych newsów oprócz podstaw komentarze o odpowiednim Art_id

Pozdrawiam
ZuyPan
W tabeli z kategoriami ja zawsze umieszczałem takie pola:
*id - będziesz się odwoływał w artykułach, że to do właśnie do tej kategorii należy tekst
*nazwa - wiadomo nazwa (w panelu administratora np. aby podejrzeć wszystkie)
*ukryta/publiczna - (Twoja koncepcja więc dodaje to pole)
*opis (aby każdy wiedział co w danej kategorii artykułów się znajduję)

Uważam, że nic więcej się nie przyda

Co do księgi gości w postaci tabel to:
*id - id wpisu
*autor
*tresc
*ip (mozesz sie w to bawic - jesli chcesz mozesz kogos po ip zbanowac)
*dodatkowe pola do wpisania (np. www, gg)
*zatwierdzone (2 wartosci: 0 - nie zatwierdzone, 1 - zatwierdzone. Jeśli byś sprawdzał komentarze pod względem treści to jest to konieczne pole)
Crozin
[quote]Nazwa(zgodna z polem Kategoria w tabeli Newsy)[quote]Nie. W tabeli aktualności podajesz ID kategorii do której dany wpis należy.
Dominbik
Cytat(Crozin @ 7.07.2010, 17:25:14 ) *
Cytat
Nazwa(zgodna z polem Kategoria w tabeli Newsy)
Nie. W tabeli aktualności podajesz ID kategorii do której dany wpis należy.

czekaj, czekaj bo trochę trudno mi zrozumieć co piszesz. W tabeli z Newsami (aktualności) podaje ID kategorii do której dany wpis należy ? To w takim razie pole 'Kategoria' w tabeli Newsy jest mi zbędne a zamiast tego np. kat_id ? Wcześniej chciałem sparować arty z nazwą kategorii teraz będę z ID kategori tak ?

Cytat
W tabeli z kategoriami ja zawsze umieszczałem takie pola:
*id - będziesz się odwoływał w artykułach, że to do właśnie do tej kategorii należy tekst

ZuyPan,u ciebie wszystko rozumiem tak właśnie chce zrobić z tym że nad tym trochę się zastanawiam. Chodzi o to że w tabeli Newsy (gdzie trzymam wszystkie wpisy) mam się odwoływać do id kategorii do której należy. Zatem w tabeli Newsy zamiast ID, Kategoria, Data, Autor, Tresc będzie ID, kat_id, Data, Autor, Tresc itd... ? kat_id zgodny z ID Kategorii do której należy. Potem w Kategorii o ID X wyświetlam same wpisy o tym kat_id.

PS spytałem bo nie jestem pewien was osobno ale widzę że chyba chodzi o wam o to samo, ale nie jestem pewien czy dobrze to rozumeim... worriedsmiley.gif
Póki co dzięki za pomoc
Crozin
Kod
Aktualności:
id, kategoria_id, tytuł, treść, data_dodania

Kategorie:
id, nazwa

Komentarze:
id, aktualność_id, treść
Aktualności.kategoria_id to klucz obcy na Kategorie.id, analogicznie Komentarze.aktualność_id to klucz obcy na Aktualności.id.

Polecam pogoogleać za frazami: "mysql normalization" czy "mysql relations"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.