Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL]Jak ustawić w bazie dane według paru rosnących wyników.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Soulast
Próbuje napisać skrypt a dokładnie tabele wyników z meczu w którym wypisując wynik do bazy przykładowo punkty za wygraną, przegraną:
  1. mysql_query("UPDATE liga1 SET pozycja='', wygrana=wygrana+'3', przegrana=przegrana+'1' WHERE druzyna ='$druzyna_id'");

Dokładnie się gubię przy"pozycja", ponieważ nie wiem jak zrobić tak aby ona się zapisywał np według ilości wygranych we wszystkich wpisach drużyn.Coś ala automatyczny update w tabeli.
Dzięki temu łatwiej będzie podać aktualną pozycje drużyny.
H4eX
Jakoś tak nie zrozumiale napisałeś, chodzi Ci o sortowanie? Jeśli tak to użyj ORDER
Soulast
Cytat(H4eX @ 8.07.2010, 12:18:47 ) *
Jakoś tak nie zrozumiale napisałeś, chodzi Ci o sortowanie? Jeśli tak to użyj ORDER

1. $sql=mysql_query("SELECT pozycja, wygrana, przegrana FROM ligi1 ORDER BY wygrana");

Chodzi mi oto aby gdy już "ORDER BY" był by wykonany aktualna pozycja drużyny np. 3 została wrzucona do bazy pod tym właśnie nr:)
muk4
Nie wiem jaki jest wzór na pozycję w tabeli, ale ja bym wywalił to pole i jak chcesz np. najlepsze drużyny wyświetlić to zapytanie:
  1. SELECT * FROM `ligi1` ORDER BY `wygrana`

i wtedy masz sortowanie drużyn począwszy od tej która ma najwięcej wygranych.
Soulast
Tak ale co jeśli będę chciał wyświetlić aktualną pozycje drużyny na stronie tej drużyny?
muk4
  1. function pokaz_pozycje($druzyna_id){
  2. $pozycja = 1;
  3. $res = mysql_query("SELECT * FROM `ligi1` ORDER BY `wygrana`");
  4. while($druzyna=mysql_fetch_assoc($res)){
  5. if($druzyna['id'] == $druzyna_id){ return $pozycja; }
  6. $pozycja++;
  7. }
  8. }
  9.  
  10. //Przykład
  11. $id = 10;
  12. $pozycja = pokaz_pozycje($id);
  13. echo 'Druzyna BLABLA ma '.$pozycja.' miejsce w rankingu';

Jeśli czegoś nie rozumiesz to pytaj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.