Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][HTML][PHP]Blokowanie scrolla i prawgo przycisku myszy na stronię
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
djsalat
Czy istnieje gotowy skrypt blokujący te funkcje questionmark.gif
Blokowanie scrolla i prawgo przycisku myszy na stronię
john_doe
obczaj coś takiego. Na szybko z palca ale powinno dać Ci to przykład jak zablokować prawy przycisk
  1. <script language=JavaScript>
  2. <!--
  3. function click() {
  4. if (event.button==2) {
  5. alert(' sorry prawy przycisk jest zablokowany !');
  6. }
  7. }
  8. document.onmousedown=click
  9. // -->

a coś takiego scroll
  1. <script type="text/javascript">
  2. function stop()
  3. {
  4. return false;
  5. }
  6. document.onmousewheel=stop;

Barcelona
Witam, podejrzewam że chcesz zablokować podgląd kodu źródłowego. Pomimo iż zablokujesz prawy przycisk to i tak można zobaczyć kod wybierając opcje w opcjach przeglądarki.
Polecam Ci tą lekture
http://www.kurshtml.boo.pl/skrypty/blokada.html
http://hackme.pl/articles.html?article_id=140
djsalat
nie...
poprostu nie znalzłem ciekawego ajaxa i zacząłem korzystać z iframe. Ijak zablokuje prawy i scrolla to nie bedzie mozliwosci otworzenia strony w nowej karcie oraz w nowym oknie:)
!*!
A chcesz się założyć że będzie można? winksmiley.jpg Barcelona daj spokój z tymi tekstami z lat 90 o blokowaniu źródła... dzisiaj jest era webaplikacji w których takie rzeczy są czasami konieczne.

A patrzyłeś na mintajax.pl ? Dobra, Polska biblioteka. A przede wszystkim bardzo prosta w użyciu.
djsalat
nie ma nawet żadnego przykładu uzycia;/

mam wczytaną bibliotekę jquery do tego wiec nie będzie to przeszkodąquestionmark.gif
erix
Jak masz jQuery, to po kiego grzyba mintAjax? Nie róbcie mu sieczki.

Cytat
Ijak zablokuje prawy i scrolla to nie bedzie mozliwosci otworzenia strony w nowej karcie oraz w nowym oknie:)

Wystarczy, że kliknę na linka kółkiem i Twoja teoria została obalona.

Cytat
poprostu nie znalzłem ciekawego ajaxa

A jaki to jest wg Ciebie ciekawy AJAX...?
!*!
djsalat - na stronie minta masz głównie tylko przykłady. Popatrz dokładnie a nie tylko "odpal, zobacz, wyłącz".
erix - nie napisał wcześniej że ma jQ.
djsalat
Cytat(erix @ 9.07.2010, 12:23:21 ) *

Scroll na myszce = kółko;p

a więc ciekawy to taki gdzie mam sobie stronkę z menu które sie nie odświeża i do jednego diva ładuje sie zmienna treść np.

menu

home galeria upload

i jak ładuje galerię to razem ze skryptami w headzie.

i to samo z uploadem;/

a i linki u góry zeby były moja_strona/home/
moja_strona/galeria/
moja_strona/upload/

znalazłem kilka przykładów ale nie spełniały tych norm np:

Nr 1

Nr 2

Nr 3

Cytat(erix @ 9.07.2010, 12:23:21 ) *

Scroll na myszce = kółko;p

a więc ciekawy to taki gdzie mam sobie stronkę z menu które sie nie odświeża i do jednego diva ładuje sie zmienna treść np.

menu

home galeria upload

i jak ładuje galerię to razem ze skryptami w headzie.

i to samo z uploadem;/

a i linki u góry zeby były moja_strona/home/
moja_strona/galeria/
moja_strona/upload/

znalazłem kilka przykładów ale nie spełniały tych norm np:

Nr 1

Nr 2

Nr 3

erix
Cytat
erix - nie napisał wcześniej że ma jQ.

:
Cytat
mam wczytaną bibliotekę jquery do tego wiec nie będzie to przeszkodą

Cytat

To wyguglaj sobie jQuery load, masa przykładów.
!*!
http://mintajax.pl/Przewodnik/Kontrolki/

Patrz, zakładki. Zresztą zależy to od tego co chcesz mieć w takich zakładkach, jak proste informacje, to można to nawet na samym JS oprzeć.
I nie zgodzę się z tezą z scrool == kółko. Jest jeszcze opcja góra dół + przyciski dodatkowe które każdy może sobie zbindować.

erix - popatrz dokładniej na kolejność postów. Nie napisał tego zanim dałem odpowiedź.
Skie
MintAjax nie jest warty zachodu w porównaniu do jQuery. Używałem obu tych bibliotek i jQuery nie tyle ma więcej funkcji, to nawet AJAX jest tutaj lepiej zrobiony - spróbuj w Min'cie dodać skrypt JS w stronie którą pobierasz AJAXem tak by ten skrypt się potem odpowiednio wykonał. W jQuery to nie problem, a to już jest duża zaleta.

djsalat: Wydaje mi się, że masz lenia albo ja nie całkiem zrozumiałem, gdyż i MintAjax i jQuery umożliwiają wyświetlenie strony pobranej za pomocą AJAXa w DOWOLNEJ części strony. Sama budowa AJAXa jest taka, że da się to zrobić, więc "sukcesem" dla biblioteki byłoby uniemożliwienie czegoś takiego.

Co do linków - da się zrobić takie coś za pomocą obsługi Hash'y w linkach lub Hash'y + Mod_rewrite by wyglądało to na "realny" link. Wejdź sobie na stronę w moim opisie, która jest zrobiona na podstawie zapytań AJAX (jQuery), jeżeli mi nie wierzysz, że w tej bibliotece da się zrobić coś takiego.
djsalat
nie mogę nioc znaleź;/ wszystko jest na zasadzie ze wszytko ładuje sie do jednej strony.

przechowywane jest w tabach i są tylko one po kolei ukrywane a nie ładowane z zewnątrz ;(
!*!
Cytat(djsalat @ 9.07.2010, 13:59:08 ) *
nie mogę nioc znaleź;/ wszystko jest na zasadzie ze wszytko ładuje sie do jednej strony.

przechowywane jest w tabach i są tylko one po kolei ukrywane a nie ładowane z zewnątrz ;(

Podaliśmy Ci informacje gdzie masz i czego szukać aby uzyskać taki efekt jaki potrzebujesz. Przestań się lenić.

ps. Skie - nie wiem dokładnie co miałeś na myśli, ale w mincie użyłbym tego http://mintajax.pl/Dokumentacja/EvalScripts/
djsalat
no iznalazłem

tooo

i znów nie ładuje jak powinno.

wziąłem sobie upload z tąd upload i jak sciagnmałem paczkę było demo. i to demo dodałem do menu z tutka wyzej ale nie smigało bo upload sie nie załadował ...../
!*!
Po pierwsze musisz wiedzieć czego chcesz. Po drugie myśl nad tym co robisz. Po trzecie nie kopiuj kodu na oślep, zapoznaj się z nim, postaraj się zrozumieć. Po czwarte nikt nie poda Ci gotowego skryptu, ewentualnie możemy Ci wskazać błąd jeśli podasz kod.
erix
Cytat
erix - popatrz dokładniej na kolejność postów. Nie napisał tego zanim dałem odpowiedź.

Fakt, mój błąd.

Cytat
wziąłem sobie upload z tąd upload i jak sciagnmałem paczkę było demo. i to demo dodałem do menu z tutka wyzej ale nie smigało bo upload sie nie załadował ...../

Pokaż, co zrobiłeś. I nie na pałę. tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.