Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Plik konfiguracyjny strony www
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Gribo
Witam.
Mam pewien problem. Musze do konfiguracji strony użyć pliku conf.php, którego struktura wygląda następująco:

1. $config["page_name"];
  2. $config["page_size"];
  3. itd.

krótko mówiąc dane muszą znajdywać się w tablicy.
Pytanie mam następujące jak taki plik zapisywać, używając panelu administracyjnego. Co do zapisu takiej struktury to znalazłem w sieci miedzy innymi to. Tylko problem skąd brać nazwy poszczególnych komórek w tablicy (page_name,page_size itd.) Ma ktoś jakiś pomysł ? Wiem że mogę to na sztywno wprowadzić ale wolałbym żeby jak się doda jedną opcje więcej do pliku to też działało. A może wykorzystać bazę danych do konfiguracji i w panelu po każdej zmianę tworzyć sobie na podstawie bazy plik conf.php ?
Cysiaczek
Z bazy to dobry pomysł. Zazwyczaj i tak startuje niemal zawsze, więc zrób sobie tabelę i ładuj pojedyncze wpisy jako wiersze z poziomu panelu i potem pamiętaj o załadowaniu z bazy podczas startu żądania. Przyda się też cache. Struktura to np.
nazwa | wartość | nazwa_wyświetlana.
Pilsener
Najlepiej użyć sprawdzonych rozwiązań: ini lub xml + gotowe funkcje php do oprogramowania tego. Plik warto wrzucić do bazy lub zaimplementować jakiś mechanizm kopii zapasowej, by zapewnić bezpieczeństwo (na wypadek utraty pliku lub jego zwartości) i elastyczność (gdy padnie połączenie z bazą lub baza zwróci błąd aplikacja powinna działać). Najlepszy moim zdaniem sposób to plik .ini, gdzie trzymamy cfg wg struktury drzewa (i taką też dostajemy tablicę parametrów), który jest tworzony na podstawie bazy tylko wtedy, gdy ta ulegnie zmianie (wtedy wywołujemy metodę aktualizującą plik .ini). Struktura drzewa przydaje się przy dużej aplikacji złożonej z wielu modułów.
Gribo
Format pliku konfiguracyjnego jest nazucony z góry musi to być plik conf.php w którym znajduje sie tablica $config a jej komórki to dene konfiguracyjne np. $config['page_name']. nie ma mozliwosci zrobienia pliku ini, xml czy innego. Wiec w tym wypadku problem odczytu nie wystepuje jedynie problem zapisu takiego pliku, jak to najlepiej zrobić. W tym przykładzie co zamieściłem jest sposób jak tworzyc taki plik ale problem z tym skąd brac nazwy poszczególnych nazw komórek. Dlatego wymysliłem sposób z baza danych. Teraz się zastanawiam czy nie warto napisać jakiegoś skrypu któru parsuje plik configuracyjny i zapisuje wszytskie nazwy komórek do tablicy a potem je zapisuje ale to myśle że jak na plik konfiguracyjny za dużo "bujania" się z tym. Macie jakies pomysły czy baza wydaje sie najlepszym rozwiązaniam i aktualizowanie pliku konfiguracyjnego jedynie po zapisie danych do bazy przez panel admina.
tehaha
moim zdaniem nie ma konieczności używania bazy do zapisu kilku zmiennych konfiguracyjnych, jeżeli zależy Ci na jakimś maksymalnie prostym rozwiązaniu to chyba najprościej będzie zapisywać do pliku zserializowaną tablicę ( serialize() ) , potem tylko pobierasz zawartość pliku -> unserialize() i masz tablicę gotową do użycia
Gribo
w sumie mozna by tak zrobic tylko czytelnośc tego pliku była by wtedy znikoma. A założenia szefa sa takie żeby ten plik mozna było też ręcznie konfigurować, bo np nie mając dostępu do panelu admina klienta, wystarczyło by się połaczyć na serwer i go recznie edytować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.