Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql]Skróty newsów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
piotr94
Witam serdecznie!
mam takie pytanie, ponieważ tworzę system newsów i chciałbym aby na stronie głównej wyświetlały się ich skróty. Newsy będą z formatowaniem html i tu powstaje problem - przedzielenie newsa przez skrypt pozostawiające niepozamykane znaczniki. Rozwiązaniem jest usunięcie formatowania html ze skrótu, ale nie chciałbym tego robić. Czy jest na to jakaś wiarę prosta metoda?
Oczywiście wiem, że coś takiego można zrobić za pomocom preg_match i wyłapywać niedomknięte znaczniki, a potem je domykać, ale czy jest jakaś prostsza i szybsza metoda?
Z góry dziękuję za pomoc
wookieb
Cytat(piotr94 @ 12.07.2010, 13:15:06 ) *
Oczywiście wiem, że coś takiego można zrobić za pomocom preg_match i wyłapywać niedomknięte znaczniki, a potem je domykać, ale czy jest jakaś prostsza i szybsza metoda?

Wszystkie sprowadzają się do tego samego.
Druga opcja to dodanie pola "intro_news" który uzupełnia użytkownika sam i którego wrzucasz jako zajawkę newsa.
erix
Cytat
Rozwiązaniem jest usunięcie formatowania html ze skrótu, ale nie chciałbym tego robić. Czy jest na to jakaś wiarę prosta metoda?

Albo stosować coś w stylu komentarza-zajawki i potem wyłuskiwać.
wookieb
Ale co to ma wspólnego z robieniem skrótów newsów? Uważaj, bo jeżeli nabijasz posty to szybko wylecisz z obiegu.
erix
Cytat
Ale co to ma wspólnego z robieniem skrótów newsów?

Ma wiele. winksmiley.jpg Komentarz w stylu
Kod
<!--more-->

i wtedy wystarczy LEFT albo zapisywanie do osobnej kolumny od tego miejsca. Pierwsze rozwiązanie chyba Wordpress nawet stosuje.

Cytat
Uważaj, bo jeżeli nabijasz posty to szybko wylecisz z obiegu.

Jeden w te, czy we w te, to już dawno przestało robić dla mnie różnicę... winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.