Cytat(fander @ 14.07.2010, 09:08:18 )

Witam
Chcesz generować pliki exel-a w php a następie wysyłać je do jakiejś osoby mailem, również za pośrednictwem php ?
Tak właśnie chciałbym zrobić

Cytat(thek @ 14.07.2010, 09:06:05 )

Pytanie... A co ma wspólnego PHP z excelem? Jeśli coś ma być zabezpieczone, to sam plik powinien umożliwiać opcję hasła. Jeśli nie, musisz szukać sposobu by nałożyć to odgórnie. Przykładem jest pakowanie pliku do RAR z hasłem. Koleś ściągnie plik, ale zanim go otworzy będzie musiał rozpakować i wtedy wyskoczy mu monit o hasło. Oczywiście zawsze można "łamać hasło" programami, ale wystarczy odpowiednio długie, ze znakami i cyframi a potrwa to niesłychanie długo.
I tak. Da się. Excel sam w sobie posiada opcję zakładania hasła. Sam poszukaj w necie jednak. Podpowiem, że powinno się zacząć od strony producenta programu, czyli
http://office.microsoft.com/pl-pl/EDIT: Jeśli dane są dla niego ważne niech zabezpieczy na każdym poziomie

Możliwość pobrania, możliwość podejrzenia (plik spakowany w RAR z hasłem czy jakaś inna metoda) i jeszcze bonusem hasło na sam plik/skoroszyt. Tyle zabezpieczeń zniechęcić może na przyszłość usera, który będzie miał kopię i brak haseł ( czytaj lewa kopia ).
Spraw wygląda tak,
generują sobie w php-ie plik exela i chciałbym go zabezpieczyć ww sposobem bo ten plik muszę wysłać mailem. Co do przejrzenia strony producenta, jestem leniwy strasznie ale z tego co wiem to microsoft nie udostępnia swoich algorytmów hasłowania

plików.
W każdym razie, myślałem że ktoś się spotkał już z takim problemem i rozwiązał go za pomocą jakieś klasy php lub innego języka...
Tylko zapytałem