Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Drzewo binarne a wydajność
Forum PHP.pl > Forum > PHP
patong
Witam.

Chcę zrobić taką strukturę plików na serwerze, opartą na drzewie, że nazwa pliku jest jednocześnie ścieżką do niego.

Np. plik o nazwie 5870 będzie się znajdował w [...]/5/8/7/0/5870

Dobre w tym jest to że dostęp do pliku jest szybki, i nie ma tutaj problemu z wyszukiwaniem.

Natomiast chce zapytać czy nie wpłynie na wydajność ilość tych folderów, których będzie tyle ile ostatni (najwyższy numer pliku). Co np. gdy będzie na serwerze milion folderów ?

pozdr.
erix
mkdir - masz w komentarzach funkcję, która tworzy drzewo wg ścieżki.
str_split - sobie rozdzielasz ciąg na poszczególne znaki

Cytat
Natomiast chce zapytać czy nie wpłynie na wydajność ilość tych folderów, których będzie tyle ile ostatni (najwyższy numer pliku). Co np. gdy będzie na serwerze milion folderów ?

Jak tyle ile ostatni? Poza tym, jeśli każdy plik będzie trzymany w osobnym katalogu, to raczej będzie to trochę bez sensu; podziel sobie wtedy tak, aby tworzyło się drzewo z tysięcy i setek; bardziej się rozdrabniać - imho - nie ma co.
SHiP
Jeśli możesz zmień system plików na taki z szybkim wyszukiwaniem zamiast się babrać w takie rzeczy. Zresztą jeśli nazwy będą liczbowe to nie powinno być problemów z szybkim ich sprawdzeniem.

Ale ja w tej dziedzinie specjalistą nie jestem winksmiley.jpg, niech się inni wypowiedzą.
erix
~SHiP - nawet na dedykach nieraz nie ma możliwości manipulacji systemem plików... winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.