Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wartość w fomularzu obcinana po spacji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zonkerman
Witam

Mam formularz do edycji danych, od którego pobierane są dane z bazy. Przykładowo:
  1. <form method=".'post'." action=".'edycja.php'.">
  2. <input type=".'text'." name=".'specjalnosc'." size=".'30'." maxlength=".'40'." value=".$dane['dan_specjalnosc']." />
  3. </form>";

Oraz zapisaną specjalność mam: Specjalista od Kamieni (taką nawet widzę z phpMyAdmin).
Dane pobierane są ok, bo dobrze się wyświetlają, ale jak już chcę wczytać do formularza, to wczytuje mi się tylko Specjalista.
Nawet jak przypiszę to do jakiejś zmiennej to tak samo mi się wyświetla. Tak samo się dzieje jak zrobię formularz w html a jako value wpiszę:
  1. value="<?php echo $dane['dan_specjalnosc'] ?>"

I teraz mam pytanie, jak zrobić, aby cały napis mi się wczytał? W bazie tą tabelę mam typu varchar, jeśli to coś zmienia.
Pawel16
1. Zobacz czy masz odpowiednią ilość miejsca w MySQL aby mieścił sie napis...
2. Mozesz usunąć z value apostrofy, może to coś da.
3. Przeszukaj swój skrypt, moze w jakimś miejscu robisz coś ze zmienną, ze tak się dzieje.
zonkerman
1. Miejsce jest
2. Nie w tym był problem
3. Nic nie robię

W czym był problem? Już pokazuję (trochę wprowadziłem was w błąd i sam nawet tego nie zauważyłem):
Błędne:
  1. value=<?php echo $dane['dan_specjalnosc'] ?>

Poprawne:
  1. value="<?php echo $dane['dan_specjalnosc'] ?>"

Problem był, gdyż po = nie dałem cudzysłowia. Tak samo na końcu. Teraz jest OK smile.gif

A jeszcze takie małe pytanie, jak w bazie nie mam jeszcze wypełnionych pól typu varchar (domyślnie ustawione na none), to przy ładowaniu tych pustych pół do formularza pokazują się mi / . Można zrobić tak, aby te pola był puste, czy muszą one w sobie coś zawierać?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.