Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kodowanie znakow...
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
Zbłąkany
Jak mozna sprawdzic kodowanie w bazie danych?? jest to ms sql server 2000 i nie wyswietla mi wszystkich polskich znakow... mam na stronie i serwerze ustawione kodowanie iso-8859-2 i jak wyswietlam zawatosc bazy to czesc polskich znakow jest poprawna a czesc nie sad.gif
Dravo
Jak nie wiedzą to sposobem :F.
Jak masz PhpMyAdmin to dajesz po zalogowaniu na "Zmienne systemowe serwera MYSQL" i tam masz info o konfiguracji.
Poszperaj tam i doweisz sie jakie masz kodowanie...
scanner
Dravo:
'MS SQL Server 2000' != 'MySQL'

Zbłakany - wydaje mi się, ze powinieneś mieć wgląd do opcji konfiguracyjnych ("Środowiskowych") serwera - podejrzewam, ze defaultowo jest tyam WIN-1250.
Zbłąkany
Scanner mozliwe ze jest WIN-1250 tylko przestawilem wczoraj kodownie storny i serwera na win-1250 i nadal nie bylo polskich znakow... kurcze przydaloby sie jakies narzedzie do sprawdzenia w pelnym ms sql serve bylo ale w msde nie daja sad.gif no coz poszperam troche smile.gif
scanner
a UTF-8 ?
Zbłąkany
Faktycznie zapomnialem o nim tylko musialbym stworzyc liste polskich znakow w utf-8 i do jakiejs tablicy wrzucic a potem zamieniac jakims str_replace albo ereg_replace faktycznie dzieki ci bardzo scannerze smile.gif zrobie to jak wroce z zajec a tymczasem ide sie uczyc smile.gif chyba ze ktos dysponuje takimi znakami z opisem ktory jest ktory?? za pomoc wielkie dzieki z gory smile.gif
Zbłąkany
Rozwiazalem bardzo dziekuje scannerowi za pomoc smile.gif juz podaje rozwiazanie: defaultowo faktycznie jest win-1250 smile.gif Robilem blad przy samej konwersji: nie wiem jak zmienic polskie literi w tablicy bo chyba w taiej formie zapisuje funkcja odbc_exec() oraz odbc_result_all() ale jak scigam jakies wartosci pol osobno np przez odbc_fetch_row() zalozmy zmienna $symbol to dziala idealnie str_replace a jak przez odbc result. A wie ktos w jakis sposob mozna z calej tablicy wyciagnac te znaki i je zamienic??
P.S. Jak mozna dodac do msde uzytkownika z poziomu php najlepiej bo caly czas z sa kozystam a wolalbym tego nie robic smile.gifquestionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.