Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Strona wyświetlana w zależności od uprawnień użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
iksior
Witam chciał bym zrobić tak żeby strona była wyświetlana tylko dla określonej grupy użytkowników, mających np. userlevel (ustawiany w bazie danych) >1 tylko nie wiem jak to zabardzo zrobić... Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam Iksior
webmaniak
Powinno działać

1. <?php
  2. //połączenie z bazą
  3. mysql_connect('localhost', 'login', 'haslo')//wpisujesz własny login i hasło
  4. or die('Nieudane polaczenie z baza danych...');
  5.  
  6. // wybór bazy danych
  7. mysql_select_db('nazwa')//nazwa Twojej bazy danych
  8. or die('Nie udalo sie wybrac bazy danych...');
  9.  
  10. $zapytanie = mysql_query("SELECT * from nazwa WHERE userlevel>1)
  11. $odp=mysql_fetch_array($zapytanie);
  12. if($odp)
  13. {
  14. echo 'Masz uprawnienia';
  15. }
  16. else
  17. {
  18. echo 'Brak uprawnień';
  19. }
  20. ?>

P.S. skrypt pisany na "szybko" więc może być błąd.
iksior
teraz jest taki problem że za każdym razem wyskakuje mi że mam uprawnienia sad.gif
john_doe
iksior w bazie masz userów. masz tez pole user level i teraz w zależności od tego poziomu wyświetlasz na ekran dane.
czyli jeśli zapytanie po zalogowaniu zwróci Ci poziom 1 wyświetlasz dane dla tego poziomu, gdy 2 to coś innego. Webmaniak dał Ci dobry przykład. Skoro wyskakuje Ci cały czas, że masz uprawnienia pewnie na bazie w tabeli do userów masz przypisane levele od 1 wzwyż. Zmień zapytanie na WHERE userLevel = 1
Damonsson
Spróbuj:

'SELECT * FROM `Twoja nazwa Tabeli` WHERE `Twoje pole gdzie masz dany level`>1'

bo tam wyżej jest niezamknięty cudzysłów
webmaniak
rzeczywiście, poprawnie:
$zapytanie = mysql_query("SELECT * from nazwa WHERE userlevel>1');
nie było również cudzysłowia więc sądzę że sam sobie poprawiłeś ale poprawnie jest jak wyżej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.