Używam javascript do sprawdzenia poprawności wypełnienia pół formularza. Kod includuje sobie z pliku. Wszystko działa ok.
Tylko jest taka sytuacja: Skryptu używam na kilku podstronach i np. nie na wszystkich mam w formularzu wszystkie pola.
np. na jednej podstronie nie mam pola description i efekt jest taki, że skrypt się nie wykonuje.
kod mam taki:
var description = document.forms['vbform'].description.value; if (description == "" ) { document.forms['vbform'].description.style.border = "1px solid #FF0000"; document.forms['vbform'].description.style.background = "#F08080"; blad += 1; napis += blad +") " + "Nie podałeś opisu tematu.\n"; error = true; }else{ document.forms['vbform'].description.style.border = "1px solid green"; document.forms['vbform'].description.style.background = "#FFFFFF"; } if (error) { alert ("Znaleziono następujące błędy (" + blad + "):\n" + napis); return false; }
Pytanie jak zrobić żeby ten kawałek kodu wykonywał się tylko w wypadku gdy na stronie jest w formularzu to pole (document.forms['vbform'].description)? Bo jak nie ma takiego pola to cały skrypt leży ;/
Bawiłem się z if (description != undefined ) -> wtedy wykonuj ale to też nie działa.