Mam po raz drugi ten sam problem, z którym nie potrafię sobie poradzić - wysłaniem danych w excelu na serwer.
Mam bazę danych MySQL i phpmyadmin pozwala mi ręcznie importować dane do bazy z formatu CSV lub SQL.
Poradziłem sobie chyba z problemem. Po stronie PC robię:
1) export excel -> unicode txt (cyrylica zostaje zachowana)
2) otwieram notatnikiem i zmieniam kodowanie na utf8
3) otwieram znów excelem poleceniem "otwórz za pomocą" (cyrylica w formie krzaczorów ale to bez znaczenia)
4) robię eksport do CSV (znów poprawnie pokazuje się cyrylica)
Po stronie phpmyadmin robię import CSV z ustawionym parametrem latin2 (nie wiem dlaczego akurat taki, ale tylko taki działa poprawnie)
Niestety, hosting (kei) namieszął coś z oprogramowaniem i to co do tej pory działało nagle działać przestało. Nie da się w ogóle "wgrać" csv.
Próbowałem korzystać z różnych klientów mysql (MYSQL Front, EMS SQL Manager), ale żaden poprawnie nie importuje danych na serwer - chodzi o kodowanie. Próbowałem importów z csv, excel2003, excel2007 i za każdym razem zamiast polskich znaków mam różne krzaki, choć wszędzie gdzie tylko są takie opcje (baza, html, opcje importu) ustawiane mam utf-8.
Jak sobie z tym poradzić? Czy ktoś opanował wysyłanie danych excela - jeśli tak to czym i jak?