Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Limity wgrywania zdjęć
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Johnas
Moje pytanie jest odnośnie limitów. Jak zrobić aby w ciągu miesiąca można było wgrywać tylko 6 zdjęć jeśli wykorzysta ten limit to kolejne 6 zdjęć będzie można wgrać na początek kolejnego miesiąca ?
sebekzosw
najlepiej to zrobić na MySQL - zapytaniem liczysz ile masz dodanych zdjęć w danym miesiącu i potem odpowiedni warunek

1. $zdjec = mysql_result(mysql_query("SELECT COUNT(1) FROM `zdjecia` WHERE MONTH(NOW())=MONTH(`data_dodania`)"), 0);
  2.  
  3. if($zdjec >= 6)
  4. {
  5. echo "Przekroczyłeś swój limit";
  6. }
  7. else
  8. {
  9. echo "dodawanie zdjęcia";
  10. }
thomson89
Jeśli chodzi o użytkowników, to możesz dodać im pole "wgrane". I tam dodawać ilość zdjęć i sprawdzać przy każdym pobraniu.

Jeżeli masz dostęp do Cron Jobs to ustaw sobie żeby 1 dnia miesiąca o godzinie 1:00 odpalał się skrypt który każdemu użytkownikowi zmieni "wgrane" na 0.
Johnas
thomson89 Wolę twój sposób ale co to jest ten Cron Jobs? I jak sprawdzić czy ma się do tego dostęp? Pytam bo pierwszy raz się z trym spotkałem

Już wiem co to jest Corn Jobs. Mam do niego dostęp Dzięki za pomoc

A jeszcze małe pytanko. Da się ten skrypt usuwający wynik limitu zabezpieczyć aby nikt nie mógł w niego tak wejść?
skarabe.pl
Cytat(Jonek_1993 @ 3.08.2010, 22:41:58 ) *
A jeszcze małe pytanko. Da się ten skrypt usuwający wynik limitu zabezpieczyć aby nikt nie mógł w niego tak wejść?

Oczywiście - najlepiej przenieść go poza katalog/gałąź "public" i odpalać go z konsoli (php /sciezka/do/skryptu.php).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.