Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] Problem z ClearInterval
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
tomeknh
Witam!

Mam Kod

1. function play(){
  2. // play
  3. var interval;
  4. interval = setInterval(function(){
  5. $('#galPr').trigger('click');
  6. },6000);
  7.  
  8. // stop
  9. $("#galSr").click(function() {
  10. clearInterval(interval);
  11. }
  12. );
  13.  
  14. }

Wszystko ładnie działa. Jednak gdy ktoś nie wyłączy funkcji auto Play klikając w przycisk #galSr i przejdzie na inną podstrone....potem wróci na strone z galeria spowrotem interval nie jest wyczyszczony i tworzy sie dodatkowo tak jakby nowo i zdjecia zmieniaja sie z rozna predkoscia (jakby byly dwa intervaly)
oraz nie da sie juz wylaczyc w ogole funkcji auto play nawet naciskajac na przycisk #galSr

Dodam że podstrony ładuję w stylu AJAX - gdybym odświeżył stronę problemu nie ma.
flashdev
Cytat(tomeknh @ 6.08.2010, 22:59:36 ) *
[...]
Dodam że podstrony ładuję w stylu AJAX - gdybym odświeżył stronę problemu nie ma.

No i tutaj sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Przecież to oczywiste, że jak ładujesz stronę w ajax`ie, to skrypty nie są przeładowywane, a niewyczyszczony interval nadal działa. Tworzysz nowy interval - wtedzy działają dwa, a na dodatek referencję do tego pierwszego nieodwracalnie sobie nadpisujesz.
Rozwiązaniem jest po prostu wyczyszczenie interval`a w chwili wczytania strony.
tomeknh
Ale właśnie problem w tym, że jak dodam clearInterval do akcji przycisku który ładuję nową stronę to niestety w ogóle nie czyści mi tego interval......

window.clearInterval(interval2);

dodanie takiego czegoś ppoza funkcja play(); blokuje mi w ogole skrypt i funkcja przestaje działać..
flashdev
Kod
alert(interval);

Sprawdź czy przypadkiem nie zawiera undefined - może odwołujesz się do zmiennej tam gdzie jej nie ma.
Nie widzę kodu, więc poza domysłami nic nie pomogę.
erix
A masz w tamtym miejscu w ogóle zasięg do zmiennej wskaźnika stopera? winksmiley.jpg

Z tego, co pamiętam, to wszystkie funkcje interval/timeout działają w kontekście globalnym, więc trzeba stoper umieszczać globalnie.
tomeknh
Gdy dodałem do przycisku

alert(interval);

W ogóle nie pokazuję mi alerta....traktuję jakby w ogóle nie było tego kodu....

EDIT

Udało mi się rozwiązać
1. usunięcie z funkcji play kodu: var interval;
2. odwoływanie się potem do czyszczenia z dopiską window: window.clearInterval(interval2);
3. Zmiana nazw interval1 oraz interval2

dzieki za pomoc w naprowadzaniu na rozwiazanie!!!!!! pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.