Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework]uruchomienie ZF 1.10 z katalogu w domenie
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
VegetaSSJ
Witam, chodzi o to że mam napisaną aplikację w nowym ZF 1.10, potrzebuję ją uruchomić spod takiego adresu:

domena.com/jakiskatalog/

Czyli chodzi o to że nie mogę na /aplikacja/public/ skierować domeny tylko cała aplikacja ma działać z adresu domena.com/jakiskatalog/, czyli:

domena.com/jakiskatalog/kontroler/akcja
domena.com/jakiskatalog/public/css
domena.com/jakiskatalog/public/js
itp

Ma ktoś może rozwiązanie mojego problemu?
luki100011
a w czym problem questionmark.gif masz jakieś błędy jak tam wrzucisz? czy coś się źle wyświetla ?
Pilsener
To bez sensu, nie da się tak zrobić bez większych przeróbek, dlaczego po prostu nie założysz kolejnej domeny lub nawet subdomeny typu domena.katalog.com/kontroler/akcja? To pewnie łatwo osiągnąć zmieniając jedynie konfigurację.
VegetaSSJ
Cytat(Pilsener @ 10.08.2010, 09:18:52 ) *
To bez sensu, nie da się tak zrobić bez większych przeróbek, dlaczego po prostu nie założysz kolejnej domeny lub nawet subdomeny typu domena.katalog.com/kontroler/akcja? To pewnie łatwo osiągnąć zmieniając jedynie konfigurację.

1. Ze względu na to że nie mam ssla z wildcardem, a pod domena.com już jest joomla, dlatego muszę zenda umieścić w podkatalogu.
2. Ze względu na hosting w home, który jak skierujesz domenę na katalog aplikacja/public nie pozwoli na odwoływanie się w php do katalogu aplikacja/library i innych na tym samym poziomie co public.

Bez sensu jest to że ZF nie przewiduje takiej sytuacji (albo i przewiduje tylko ja jeszcze nie trafiłem na odpowiednią dokumentację). W chwili obecnej rozwiązałem to tak że przeniosłem wszystko z katalogu aplikacja/public do katalogu aplikacja. Wszystko działa ok, co nie znaczy że jestem z tego zadowolony.
luki100011
jak to nie przewiduje questionmark.gif u mnie działa bez problemu jak jest w domena.pl/katalog

dlatego pytałem co masz za błędy jak "wrzucasz" w ten katalog questionmark.gif
batman
Cytat(Pilsener @ 10.08.2010, 09:18:52 ) *
To bez sensu, nie da się tak zrobić bez większych przeróbek
Da się. Nawet nie trzeba nic przerabiać, ewentualnie zmienić w jednym miejscu ścieżkę do katalogów ZF.
Na upartego można wrzucić wszystko do jednego wora i htaccessem zablokować dostęp do newralgicznych elementów systemu.

Cytat
dlatego pytałem co masz za błędy jak "wrzucasz" w ten katalog questionmark.gif

Dołączam się do pytania.
Pilsener
No ale co z routingiem, .htaccessem, dispatherem, generowaniem urli etc?

Ale wpadła mi jeszcze jedna myśl do głowy: można włączyć obsługę modułów i potraktować ten folder jako defaultowy moduł, wtedy powinno działać bez żadnych przeróbek.
VegetaSSJ
W sumie to wszystko mi już działa tak jak należy, wcześniej był problem bo helpery źle linkowały css, jsy itp ale rozwiązałem to stosując w widoku $this->baseUrl(); myślałem że helper z automatu to zrobi (tak jest np w Cake, gdzie helper automatycznie buduję ścieżkę do webroot), a dodatkowo przeniosłem index.php z katalogu public do głównego, żeby nie wywoływać kontrolerów jeszcze jako prefix podając /public.

Co prawda w katalogu głównym zrobił się lekki bajzel więc rozważam jeszcze ponowne umieszczenie wszystkiego co ma być dostępne przez www w katalogu public jednak wtedy będę musiał poprzedzać wszystkie załączane js, css, obrazki dodatkowo prefixem /public co spowoduje że jeżeli kiedyś wrócę do prawidłowej konfiguracji, czyli domeny skierowanej na public to ścieżki będą złe - aby to rozwiązać próbowałem w .ini ustawić baseUrl: /jakiskatalog/public z nadzieją że wtedy w widoku $this->baseUrl() zwróci właśnie '/jakiskatalog/public' jednak niestety po takim zabiegu jedyne co dostałem to pustą stronę - czyli nie działa.

Jedyne zmiany jakich dokonałem żeby wszytko działało:
1. w index.php zmieniłem APPLICATION_PATH z '/../application' na '/application'
2. przeniosłem wszystko z public do głównego katalogu.
3. do wysztkiego poza katalogami przenisionymi z public odciąłem dostęp htaccessem.

Nie wiem czy koledzy zrozumieli.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.