Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql][html] wyniki z bazy na jpg
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
c4ash
Witam!

Generalnie chodzi o zrobienie sygnaturki - obrazka, na ktorym wyswietlaly by sie wyniki z bazy mysql. O ile przygotowanie obrazka, wyrzucenie interesujacych mnie danych z bazy i ulozenie ich na obrazku, to nie problem, o tyle nie mam pojecia jak przygotowac taki status bar, aby na forum umiescic w sygnaturce [img], a w tym byly by juz samoaktualizujace sie dane z bazy.

Jesli nie wyrazilem sie dosc jasno, to dla przykladu niech bedzie strona: http://www.motostat.pl - dodajemy dane, zapisywane sa w bazie. Wysarczy nastepnie umiescic kod (img http://www.motostat.pl/user_images/814/icon1.png" alt="Zużycie paliwa - Motostat.pl), ktory umieszczamy w stopce. Nie ruszajac stopki, dane sie same aktualizuja. I tutaj sie zaczyna problem. Nie mam nawet pomyslu jak sie do tego zabrac. Czy ktos ma jakis pomysl, przynajmniej jak mnie skierowac na wlasciwe tory?
cros
Wyraziles sie jasno.
Do tego uzywa sie cron'a, ktory co pewien czas (ustalony przez ciebie) odpala skrypt php, ktory aktualizuje wszystkie obrazki jpg/png/gif stworzone przez php.
Moze jasniej, cron odpala skrypt php, ktorym tworzysz userbara i pokolei tworzy obrazki wszystkich uzytkownikow na nowo - taka aktualizacja.
I to tyle.
thek
To "podróbka" obrazka smile.gif Robisz regułkę w htacces, która odbiera ten obrazek, ale to w rzeczywistości skrypt php, który jako wyjście wypluwa png smile.gif Coś w stylu:
RewriteRule ^user_images/([0-9]+)/icon1.png$ /stworz_userbara.php?user=$1
Oczywiście jeśli udostępniasz kilka wariantów przy kombinacji ostatecznego wyglądu to dochodzą inne parametry do tego.

Oczywście rozwiązanie z generowaniem raz na jakiś czas nie rżnie tak serwera, ale wystarczy cache'ować je i tylko raz na jakiś czas jest tak naprawdę robione generowanie. Odpowiedni warunek podczas generowania obrazka w pliku stworz_userbara.php uzależniający generowanie od interwału czasowego choćby.
c4ash
Dziekuje Wam obu za podpowiedz. Teraz juz przynajmniej wiem czego szukac.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.